latinica  ћирилица
16/09/2017 |  09:09 | Autor: RTRS

Američkim vojnicima u Poljskoj ukradena specijalna oprema

Američkom pojačanju istočno-evropskih saveznika iz NATO-a, oklopnoj brigadi vojske stacioniranoj u bazi Žaganj na zapadu Poljske, nepoznati lopovi provalili su u kontejner i ukrali opremu, između ostalog i uređaj za noćno osmatranje u vrijednosti od skoro 50.000 evra.

„Provala u taj kontejner i pljačka odigrala se između 11. i 13. septembra. Ukradena je specijalna oprema vrijedna više od 47.800 evra. Ne radi se o oružju, ni municiji, ni eksplozivu“, rekla je privatnoj poljskoj televiziji TVN24, portparolka Okružnog tužilaštva u Vroclavu Malgožata Klaus.

Kontejner sa opremom za američke vojnike, koje su SAD poslale početkom godine u okviru programa jačanja američkog vojnog prisustva da izađu u susret bojaznima Poljaka za bezbjednost zbog eventualnih prijetnji iz Rusije, stigao je u Žaganj prije nekoliko dana.

Lopovi su u kontejner provalili dok je još stajao neistovaren blizu jedne željezničke rampe u Žaganju, a prema nezvaničnim informacijama poljskog radija RMF FM lopovi su morali da se vraćaju više puta da iznesu toliku opremu.

„Nije u pitanju cijeli kontejner. Vojna žandarmerija pokrenula je istragu pljačke imovine oružanih snaga SAD stacioniranih u Žaganju. Rečeno mi je da je nestala specijalna oprema“, rekao je portparol glavnog komandanta vojne žandarmerije Poljske, major Artur Karpjenko.