X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/09/2017 |  14:02 ⇒ 14:25 | Izvor: RTRS

Kućno cvijeće čisti vazduh i otklanja stres

Priroda ima rješenje kako da se izborite sa lošom voljom, apatijom ili depresijom ako se okružite nekom od ovih biljaka.
Kućno cvijeće (foto: Shutterstock) -
Kućno cvijeće (foto: Shutterstock)

Klimatski uslovi i te kako mogu da utiču na raspoloženje. Naročito je ovaj uticaj primjetan s početka jeseni. Ipak, priroda ima rešenje kako da se izborite sa lošom voljom, apatijom ili depresijom ako se okružite nekom od ovih biljaka:

Aloe vera
Poznata kao "biljka besmrtnosti" među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unijela pozitivnu energiju. Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od kancerogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro. Osim toga, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Spatifilum
Sa svojim upečatljivim bijelim cvjetovima ova biljka je predivan ukras i ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora plesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji dom mogu da učine još prijatnijim mjestom za boravak.

Lavanda
Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanice i kao pomoć u depresiji. Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima značajno dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

Bosiljak
Osim lijepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena svježa biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linaloo koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linalolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

Bršljan
Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha. Naučnici NASA nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru. Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahtijeva mnogo vode ni svjetla za rast.