latinica  ћирилица
20/09/2017 |  10:22 ⇒ 19:29 | Autor: RTRS

Prvi snijeg na Romaniji

Na romanijskom platou jutros je palo malo snijega, ali su svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije prohodni za saobraćaj, rekao je tehnički direktor Romanijaputeva Dragan Buloščić.
Usjevi pod snijegom - Foto: ilustracija
Usjevi pod snijegomFoto: ilustracija

On je istakao da su "Romanijaputevi" spremni za zimsku sezonu, da je prohodnost puteva obezbijeđena, te da se mehanizacija za čišćenje puteva koristi kada padne više od 10 centimetara snijega.

Јutros je na Romaniji izmjereno šest stepeni Celzijusovih.

Snijeg se zabijelio i na planini Čvrsnici i to mnogo ranije nego prethodnih godina. Kako kažu meteorolozi, moguće je da snijeg pada i na drugim višim planinama u BiH, dok u nižim krajevima snijeg neće padati jer su temperature vazduha trenutno visoke.

Ova situacija neće dugo trajati i slijedi postepena stabilizacija. Prema prognostičarima, slijedi suvo vrijeme, sunčani intervali i postepeni porast temperature. Nove padavine bi se mogle očekivati krajem mjeseca i početkom oktobra.

Prema dugoročnoj prognozi, jesen bi trebalo da bude nešto toplija u poređenju s prosječnim temperaturama vazduha tokom tog godišnjeg doba, sa prosječnom temperaturom i do 20 stepeni. To ne znači da neće biti izraženijih hladnijih razdoblja. Očekuje se da će pasti prosječna količina padavina. Hladniji periodi se očekuju u drugoj polovini septembra, početkom oktobra i krajem novembra.

Izvor: SRNA