latinica  ћирилица
21/09/2017 |  08:29 ⇒ 08:35 | Autor: RTRS

Јuka - čudesno "drvo života"

Ljekovita priroda - juka pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba: Јača imunitet, štiti od infekcija, snižava loš holesterol i trigliceride.
Јuka - Foto: ilustracija
ЈukaFoto: ilustracija

Bogata je saponinom koji efikasno djeluje kod bolesti zglobova, želuca i creva

Iz porodice ljiljana, po ljepoti i ljekovitim svojstvima se posebno izdvaja pustinjska biljka juka (Yucca). Ima veliku iscjeliteljsku moć i zato uživa vekovno poštovanje. Indijanci su je nazvali "drvo života" i koristili za brojne zdravstvene tegobe, a zbog sabljastih listova Evropljani je zovu i Adamova igla. Osim za liječenje, od juke se pravio i sapun tako što se iz iz koreijna cijedio sok koji ima antibakterijska svojstva. Cvjetovi su nalik zvončićima, obrazuju velike grozdove piramidalnog oblika i intenzivno mirišu, naročito noću. Endemski raste u Meksiku, na Karipskim ostrvima i širom Amerike.

Kod nas se može naći u vidu ekstrakta u kapsuli, koje se prave od samljevene stabljike juke bogate saponinom, polifenolima, hlorofilom, antioksidansima, enzimima, vitaminima, mineralima i drugim korisnim sastojcima. Ljekari su potvrdili da tijelo čisti od toksina, a istraživanja su pokazala i da savršeno apsorbuje i balansira hranljive materije u crijevima. Koristi se za zacjeljivanje rana, djelotvorna je kod reumatskih i kožnih bolesti, posebno čireva i bubuljica.

Od sastojaka je posebno efikasan saponin u liječenju artritisa i zapaljenskih procesa u zglobovima jer ima protivupalno i analgetsko dejstvo. Kliničke studije su dokazale da kod artritisa smanjuje bol i otoke. Ovaj sastojak ne ugrožava sluzokožu organa za varenje, a pomaže kod katara, Kronove bolesti, kolitisa, polipa debelog crijeva. Јača imunitet, štiti organizam od stresa, raznih infekcija i bolesti, snižava loš holesterol i trigliceride u krvi. Polifenoli takođe imaju protivupalno, ali i antioksidativno dejstvo, što je takođe važno za reumatoidni artritis. Pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji se skupljaju u zglobovima i odgovorni su za nastanak ove bolesti.

Zagovornici tradicionalnog liječenja tvrde da terapija jukom u trajanju od nekoliko nedjelja može da organizam preporodi i podmladi, poboljša psihofizičku ravnotežu. Preparate na bazi juke je zvanično odobrila i stroga američka Agencija za hranu i lekove (FDA).

Detoksikacija organizma

Tokom terapije jukom se uzima mnogo tečnosti, pije se dva do tri litra vode dnevno da bi se toksini iz organizma brže i lakše eliminisali. Na početku tretmana prisutno je obilno mokrenje, ponekad i blaži oblik dijareje jer se tijelo čisti. Osjetljivije osobe mogu da upadnu u hipoglikemiju, jer mogu da izgube i mnogo kalijuma. Međutim, to je sve odraz ubrzanih metaboličkih i detoksikacijskih procesa, pa nema razloga za strah. Neželjene efekte je moguće ublažiti ako se preparat pažljivo primenjuje, nadoknađuje izgubljena tečnost i kalijum putem namirnica bogatih ovim mineralom (banane, paradajz). Djeci i trudnicama se preparati juke ne preporučuju.