X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/09/2017 |  11:29 | Izvor: RTRS

Naučnik izračunao kada će čovječanstvo nestati

Po proračunima Danijela Rotmana, profesora geofizike na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, čovječanstvo ima još samo 82 godine da riješi pitanje svog opstanka na Zemlji.
Morski svijet (Foto:  Gleb Tolstov) -
Morski svijet (Foto: Gleb Tolstov)

Rotman je pomoću jednostavne matematičke formule izračunao da će okeani uskoro sadržati toliko ugljenika da će masovni pomor biti neminovan, prenosi News.com.au.

U posljednjih 540 miliona godina, planeta je pretrpjela pet takvih događaja, uključujući istrebljenje dinosaurusa.

Najgori masovni pomor dogodio se pre 252 miliona godina, kada je odumrlo 95 odsto marinskog života zbog naglog povećanja kiselosti okeana.

Kritična količina ugljenika u okeanima iznosi 500 gigatona, dok se trenutno nalazi oko 310 gigatona ovog elementa, navodi naučnik.

Njegova studija je pokazala da će krajem veijka ciklus kruženja ugljenika dovesti do prirodne katastrofe.

Rotman navodi da je čovječanstvo od perioda industrijske revolucije emitovalo u atmosferu 1.540 milijardi tona ugljen-dioksida, što je jednako količini uglja koja bi se prostirala od polja veličine 22 x 22 metara na Zemlji do Mjeseca (razdaljina od 386.000 kilometara).

Polovina emitovane količine ugljen-dioksida ostala je u Zemljinoj atmosferi, uzrokujući 10 puta brži porast tog gasa od bilo koje katastrofe koja je zadesila našu planetu.

Izvor: B92