latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:07 | Autor: RTRS

Muslin objavio spisak fudbalera za mečeve sa Austrijom i Gruzijom

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin objavio je spisak igrača za ključne utakmice za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Srbija će 6. oktobra gostovati Austriji u Beču i tri dana kasnije dočekati Gruziju u Beogradu, u posljednja dva kola kvalifikacione Grupe D.

Reprezentacija Srbije je prva na tabeli sa 18 bodova, četiri više od Velsa, a pet od Irske. Pobjedom nad Austrijom, Srbija bi obezbijedila prvo mjesto koje direktno vodi na Mundijal.

Muslin je pozvao 25 fudbalera, među kojima je jedan debitant, član generacije omladinske reprezentacije koja je bila šampion svijeta na Novom Zelandu - štoper Verder Bremena Miloš Veljković.

Pozvan je i štoper BATE Borisova Nemanja Milunović, koji je bio standardan kada je Muslin preuzeo mjesto selektora, ali je u međuvremenu izgubio mjesto zbog teške povrede.

Na spisku su:

Golmani:

Vladimir Stojković (Partizan), Predrag Rajković (Makabi) i Aleksandar Јovanović (Arhus).

Odbrana:

Branislav Ivanović (Zenit), Јagoš Vuković (Olimpijakos), Stefan Mitrović (Gent), Nikola Maksimović (Napoli), Matija Nastasić (Šalke), Miloš Veljković (Verder), Nemanja Milunović (BATE), Aleksandar Kolarov (Roma), Uroš Spajić i Ivan Obradović (Anderleht) i Antonio Rukavina (Viljareal).

Vezni red:

Luka Milivojević (Kristal Palas), Nemanja Matić (Mančester junajted), Nemanja Gudelj (Tjanđin Teda) i Nemanja Maksimović (Valensija).

Napad:

Dušan Tadić (Sautempton), Filip Kostić (Hamburg), Adem Ljajić (Torino), Aleksandar Mitrović (Njukasl), Andrija Pavlović (Kopenhagen), Mijat Gaćinović (Ajntraht) i Aleksandar Prijović (PAOK).

Selektor reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin rekao je da se mentalitet "malo promijenio" i da su njegovi fudbaleri svjesni šta moraju da urade pošto plasman na Svjetsko prvenstvo još nije obezbijeđen.

"Naš mentalitet se malo promijenio, ako uopšte može da se promjeni. Momci znaju šta im je činiti. Na meni je da ih upozorim, ali nemam sumnju. Dugo su radili i mnogo truda uložili da bismo došli u ovu situaciju i bilo bi šteta da sve upropastimo u ove dvije utakmice zbog tog našeg, srpskog mentaliteta", rekao je Muslin na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Napravila se atmosfera kao da smo već na Svjetskom prvenstvu, ali moramo da odradimo ove dvije utakmice. Vjerujem u ove momke i ne bih se prihvatao dužnosti da nisam. Nisam mislio da će biti ovolika bodovna razlika, situacija je povoljnija nego što sam mislio da će biti. Mislio sam da će biti teže, ali ponavljam, ništa još nismo završili. Sve još zavisi od nas", kazao je Muslin. Po njegovim riječima, prva utakmica protiv Austrije biće, kao i do sada, najvažnija.

"Plasman još nije obezbijeđen. Dugo sam u fudbalu i znam da utakmice nikad nisu dobijene unaprijed. Bilo je ekipa sa lakšim rasporedom, pa nisu uspjele. Spremamo se najozbiljnije kao do sada i siguran sam da će momci uraditi kako treba. Pokušaćemo već u prvoj utakmici da obezbijedimo plasman. Lakše je reći nego uraditi, ali idemo na tri boda. Imaćemo popravni ako se nešto ne daj Bože desi", rekao je selektor.

Muslin je istakao da se nada velikoj podršci u Beču i da je siguran da će srpskih navijača biti više na stadionu "Ernst Hapel" jer Austrija ima male šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

Pozvano je nešto više odbrambenih igrača nego što je to uobičajeno, a Muslin je objasnio da je to zbog mnogo problema oko sastava, s obzirom na to da Nikola Maksimović neće igrati prvu utakmicu zbog suspenzije.

"Maksimović neće moći da igra zbog crvenog kartona koji je dobio u Irskoj, a Јagoš Vuković i Stefan Mitrović vuku povrede. Dobre su vijesti i nadam se da će oni biti spremni", rekao je Muslin.

Povratnik u reprezentaciju je Nemanja Milunović, koga Muslinov pomoćnik Sergej Gurenko redovno prati, pošto je trener Dinamo Minska, a srpski štoper nastupa za BATE Borisov u Bjelorusiji.

"Milunović me je dosta zadovoljio još na prvom okupljanju. Bio je dobar i svidio mi se tokom tih 15 dana, ali je imao tešku povredu. Igra jednu utakmicu, pa ne igra, pa dvije, pa ne igra. Oporavio se, ali ima problema sa koljenom", rekao je Muslin.

Fudbaler Partizana Zoran Tošić nije na spisku zbog povrede mišića i na njega neće moći da se računa, dok je Muslin optimista kada je riječ o Filipu Kostiću.

Okupljanje igrača je zakazano za ponedjeljak, 2. oktobra u Staroj Pazovi, a reprezentacija će u Beč putovati tri dana kasnije.

Odmah poslije utakmice protiv Austrije će se vratiti u Srbiju, gdje joj u Beogradu 9. decembra slijedi utakmica protiv Gruzije u posljednjem kolu kvalifikacija.

Izvor: RTS