latinica  ћирилица
22/09/2017 |  18:21 | Autor: RTRS

Todorić najavio borbu - Vlada mi je ukrala 'Agrokor'

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić prvi put se obratio javnosti poslije, kako je naveo, najvećeg skandala u istoriji Hrvatske, s namjerom da odgovori na svako pitanje.
Ivica Todorić - Foto: Pixsell
Ivica TodorićFoto: Pixsell

On je optužio rukovodstvo Hrvatske da je, po unaprijed pripremljenom planu, htjelo da prikaže “Agrokor“ kao slučaj Parmalata. “Umjesto činjenica i istine, sugerisali su da su u 'Agrokoru' otuđene ogromne sume novca. Danas, sedam mjeseci kasnije, nema slučaja Parmalat. Cilj takvog djelovanja najviših zvaničnika Vlade i Sabora, kroz direktni politički intervencionizam, bio je donošenje neustavnog zakona Leks Agrokor i nacionalizacija privatne imovine, a ovakav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabilježen u savremenoj Europi. Јa i Uprava 'Agrokora' potpisali smo aktivaciju zakona, a sada posebno naglašavam, pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem“, naveo je Todorić.

Dalje ističe da je "Agrokor" gradio mostove tamo gdje su drugi rušili. “Ulagali smo milijarde - kako u Hrvatsku, tako i u susjedne zemlje, opremali ljude najmodernijim znanjima i tehnologijama. Gdje su političari svojim nedjelovanjem i neznanjem raseljavali stanovnike, mi smo stvarali pretpostavke za ostanak i prosperitet uspješnih i zadovoljnih ljudi, svojih na svome. U našem ambicioznom razvoju, uvijek smo se, kao i brojne druge kompanije, naročito u zemljama u tranziciji, susretali s izazovima.

Međutim, uvijek smo ih i uspješno rješavali. Početkom 2017. godine niti jedan vanredni događaj nije bio prisutan u poslovanju Agrokora. Naprotiv, stajali smo bolje nego ranije i imali velike perspektive“, dodao je. Todorić je istakao da su njegovi rezultati mjerljivi, a mjerljivi su i rezultati vanredne uprave koja danas upravlja otetom kompanijom.

“Pod vanrednom upravom značajan dio Agrokorove imovine je blokiran i izgubljena je kontrola nad dijelom operacija u susjednim zemljama. Protiv Agrokora su pokrenute brojne sudske tužbe koje prijete ukupnoj stabilnosti i održivosti kompanije. Prihod je pao za otprilike 20% , a sinergije, u koje su uložene, a i koje vrijede milijarde, se uništavaju. Vanredna uprava dobavljače tretira nejednako. Agrokor je opterećen nepotrebnim i nelegalnim kreditom, koji su za sebe dizajnirali strvinarski fondovi, a založena je i sva ključna strateška imovina, i to trustu Madison Pacifik ltd sa sjedištem u Hong Kongu. Ako se ovakvo stanje nastavi svi će povjerioci, osim Ramljakovih povlaštenih fondova, njemu bliskih dobavljača, partnera, savjetnika i saradnika izgubiti ogromne vrijednosti. To je prava istina. Sve ostalo su laži i obmane vanredne uprave i njenih političkih sponzora, što će budućnost i činjenice vrlo brzo pokazati“, naveo je.

Potom se osvrnuo i na ulogu države. “U trenutku kada je Agrokor napadnut najprljavijom političkom i medijskom kampanjom u istoriji naše zemlje, Vlada Republike Hrvatske nije, kao što to čine vlade svih svjetskih država, od SAD-a do Njemačke, nije podržala svoje ključne industrije i najvećeg poduzetnika. Naprotiv, Vlada je bila ključni učesnik te kampanje i sprovodilac protivustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će, uvjeravam vas (pokazaće vrijeme), po posljedicama za hrvatsku privredu i industriju biti ravna veleizdaji. Danas se kula od karata, koju su lažima izgradili Martina Dalić, Ante Ramljak i njihovi partneri i pomagači, ruši. Ostaju još bilansi Agrokora i njegovih društava u kojima vanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom konstrukcijama i pritiscima omogućuje ljudima iz fonda Knigthed da direktno upravljaju i manipulišu bilansima. To čine kako bi stvorili pretpostavke za sticanje stotina miliona evra nepripadajuće finansijske koristi.

-Agrokorove milijarde zaista su izgubljene, ali ne mojom, niti krivicom mojih saradnika, nego vladinim aktivnostima uoči i nakon donošenja Leks Agrokora. O tome ću uskoro javno govoriti, najavio je.

Takođe, Todorić je istakao da će se građani Hrvatske i regiona uvjeriti da je nacionalizacija “Agrokora“ politički projekat koji je u suprotnosti sa interesima Hrvatske. “Vladinom odlukom o nacionalizaciji Agrokora prouzročene su dalekosežne privredne i finansijske štete koje se već mjere u milijardama kuna. Uništava se industrija i njena tržišna pozicija u Evropskoj uniji.

Hrvatska i regija pritom gube sinergijske učinke u EU. Takve odluke Vlade Republike Hrvatske zemlju su uvukle u poziciju visokog društvenog i političkog rizika za što neće moći izbjeći odgovornost jer iza svakog protivpravnog otimanja, iza svakog kriminala, uvijek stoje pojedinci s konkretnim imenima i prezimenima. Stoga ću u narednom vremenu, a u cilju zaštite vrijednosti ulaganja u Agrokor, radnih mjesta i privreda država u kojima poslujemo te svih naših dioničara, pokrenuti sve pravne radnje koje su mi na raspolaganju, kako u Hrvatskoj, tako i pred međunarodnim tijelima. Pritom ću javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa šefova fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora, a koja je stvarni razlog donošenja neustavnog Leks Agrokora, zaključio je Todorić a prenosi B92.