latinica  ћирилица
24/09/2017 |  09:51 ⇒ 10:13 | Autor: RTRS

Ovaj pasoš posjeduju samo TRI čovjeka na svijetu!

U svakom trenutku dozvoljeno je postojanje tek tri primjerka ovog pasoša, što znači da četvrtog nikada neće biti.
Pasoš - Foto: ilustracija
PasošFoto: ilustracija

Postoji dosta faktora koji utvrđuju koji je najmoćniji pasoš na svijetu, ali ako bismo se vodili činjenicom koji je najteži za dobijanje, onda imamo apsolutnog pobjednika u toj kategoriji.

Tako, pasoši Njemačke i skandinavskih zemalja omugućuju posjetu preko 170 država svijeta bez vize. A veoma zanimljiv podatak jeste da pasoš Suverenog malteškog vojnog reda posjeduju tek tri osobe na planeti.

To je ono što ga čini najekskluzivnijim na svijetu. U svakom trenutku na svijetu su postojale, postoje i postojaće samo tri pasoša Suverenog malteškog vojnog reda, čiji je puni naziv - Suvereni vojnički i bolnički red sv. Јovana iz Јerusalima na Rodosu i Malti. Ta tri pasoša posjeduju tri najviša zvaničnika u tom katoličkom redu: veliki majstor, zamjenik velikog majstora i kancelar.

Kako piše Biznis Insajder, pasoš potiče iz 1099. godine, a svi drugi pripadnici ovog reda morali su da koriste pasoše matičnih zemalja.

Zanimljivo je da ovaj vojni red ne posjeduje sopstvenu zemlju nakon što je 1800. izgubio Maltu. Od tada njihovu "zemlju" čine dva vanteritorijalna posjeda u Rimu (rezidencija Velikog meštra Palaco Malta i Vila Malta), u kojima izdaju svoje poštanske marke, valutu i pasoše.

Danas red pruža medicinsku pomoć i organizuje humanitarne intervencije širom svijeta, a vjeruje se da ima 13.500 vitezova, dama i kapelana, 80.000 stalnih dobrovoljaca i 25.000 zaposlenih.

Izvor: B92