latinica  ћирилица
25/09/2017 |  08:32 | Autor: RTRS

Hitlerov imenik prodat za 33.000 funti

Telefonski imenik, za koji se vjeruje da je pripadao Adolfu Hitleru prodat je na aukciji "Henri Oldridž i sin" u Velikoj Britaniji za 33.000 funti.
Adresar Adolfa Hitlera na aukciji (Foto: Henry Aldridge&Son) -
Adresar Adolfa Hitlera na aukciji (Foto: Henry Aldridge&Son)

Telefonski imenik, za koji se vjeruje da je pripadao Adolfu Hitleru prodat je na aukciji "Henri Oldridž i sin" u Velikoj Britaniji za 33.000 funti, što je dva puta veća cena od očekivane.

Imenik je pronašao u njegovoj kancelariji pred kraj Drugog svetskog rata britanski istražitelj, kapetan DŽon Hodžhu, a u njemu se nalazi više od 200 rukom ispisanih imena, među kojima su Hajnrih Himler, Јozef Gebels, Rudolf Hes, Herman Gering, Albert Borman, Rajnhard Hejdrih i drugi, prenosi Dejli mejl.

Kako se navodi, početna cijena imenika bila je 15.000 funti.

"To je jedinstven komad istorije koji nudi istoričarima i kolekcionarima pristup neviđenoj kolicini informacija o najvišim nivoima jednog od najopasnijih režima u modernoj istoriji. Biraš lošeg momka i on je tu. Јedina osoba koje nema u imeniku je Adolf Hitler", rekao je aukcionar Endru Oldridž.

Kako je objasnio, ne može zasigurno da potvrdi kome je tačno imenik pripadao, ali je jasno da je bio vlasništvo visokog nacističkog funkcionera.

"Imenik je prodala porodica nekoga ko je posvetio komadić svoje karijere lovu tih pojedinaca", rekao je on.

Izvor: Tanjug