latinica  ћирилица
25/09/2017 |  10:21 ⇒ 10:24 | Autor: RTRS

Švraka u fotelji sa neodgovarajućom diplomom

Prilikom imenovanja Nebojše Švrake, vršitelja dužnosti direktora Fonda za povratak BiH, nije ispoštovan Pravilnik o razvrstavanju i sistematizaciji radnih mjesta.
Nebojša Švraka (Foto: Arhiv/NN) -
Nebojša Švraka (Foto: Arhiv/NN)

Prema tada postojećem pravilniku, za tu dužnost kandidat je morao da ima završen Ekonomski fakultet, a Švraka ima diplomu profesora fizičke kulture (DIF).

I tako Švraka već dvije godine boravi u direktorskoj fotelji iako konkursna procedura o kvalifikaciji nije ispoštovana. Međutim, prema novom pravilniku, koji još nije usvojen, predviđaće se i mogućnost da direktor Fonda za povratak, iako je riječ o organizaciji koja pomaže povratak, reintegraciju izbjeglica i raseljenih lica, te se bavi finansijskim aspektima povratka, može da bude i kandidat sa završenim DIF-om. I pored toga još nema jasnih naznaka kada bi mogao da bude raspisan konkurs za direktora ove organizacije. Na pitanje zašto i nakon dvije godine nema konkursa za ovu poziciju, Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu, odgovara da je to iz objektivnih razloga.

"Mi smo od Fonda više puta tražili podatke i uslove za raspisivanje konkursa, ali su nam nakon svake naše urgencije odgovorili da se čeka novi pravilnik, koji stoji u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara", kaže Akšamija. S druge strane, Švraka poručuje da je uradio svoj dio posla. "Generalni sekretarijat Savjeta ministara taj pravilnik drži kod sebe. I ne samo taj, mislim da najmanje dvadesetak pravilnika u Generalnom sekretarijatu čeka na usvajanje. Ipak, mislim da će sve to ići vrlo brzo", tvrdi Švraka.

Izvor: Nezavisne