latinica  ћирилица
25/09/2017 |  11:24 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Obuka službenika MUP-a za pružanje psihološke pomoći (VIDEO)

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum i zamjenik direktora Policije Slovenije Tatjana Bobnar otvorili su danas u Banjaluci radionicu za policijske službenike "Pružanje psihološke pomoći i podrške" s ciljem obuke policijskih službenika koji će u budućnosti moći da pruže pomoć svojim kolegama u stresnim situacijama.
Darko Ćulum - Foto: SRNA
Darko ĆulumFoto: SRNA

Ćulum je rekao novinarima da će putem petodnevne radionice biti obučeno 15 policijskih službenika - pet psihologa i 10 policijskih službenika-povjerenika.

On je dodao da policijski službenici u toku svoje profesionalne karijere prilikom obavljanja policijskih poslova i zadataka svakodnevno dolaze u stresne situacije.

Ćulum je kao stresne situacije naveo obavljanje uviđaja na mjestu gdje je izvršeno ubistvo, samoubistvo, uviđaji saobraćajnih nezgoda gdje su lica teško povrijeđena i poginula, uspostavljanje javnog reda i mira tamo gdje je narušen, upotreba vatrenog oružja i drugih sredstava, ranjavanje ili pogibija radnih kolega i prisustvovanje obdukciji.

On je istakao da do sada nije bila praksa pružanja psihološke pomoći, dodavši da su se u konkretnim slučajevima angažovali psiholozi.

"Ovo je model koji će zaživjeti u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/Srpske", rekao je Ćulum i naglasio da će nakon radionice ovaj model moći da otpočne sa primjenom u MUP-u Srpske.

Ćulum je istakao da su policijski službenici iz Republike Srpske bili u posjeti kolegama u Sloveniji gdje su se upoznali o načinu primjene modela psihološke podrške.

Zamjenik direktora Policije Slovenije Tatjana Bobnar naglasila je da je zvanje policajca jedan od nastresnijih i da je biti policajac način života, jer "ono što doživljavaju na poslu `donesu` sa sobom kući i obrnuto".

"Svi se slažemo da bi policajci za svoj rad trebalo da imaju dobru opremu, adekvatna ovlaštenja i zaštitna sredstva. Takođe im je neophodan i sitem putem kojega im se pruža pomoć i podrška kada im je to potrebno", rekla je Bobnareva.

Ona je istakla da slovenački eksperti, koji učetvuju u Tvining projektu "Јačanje sprovođenja zakona" rade na tome da kolegama u BiH prenesu svoja znanja i iskustva koja su stekli u devetogodišnjem radu na polju pružanja psihološke pomoći i podrške policajcima u Sloveniji.

Bobnareva je rekla da snaga leži i u tome da se potraži pomoć kada je ona potrebna.

"To znači da nisi snažan ako imaš probleme i o njima ne govoriš. Snažan si ako svoje probleme riješiš na pravi način", rekla je Bobnareva.

Ona je rekla da se model psihološke pomoći i podrške u Sloveniji pokazao kao neprocjenjiv.

Ekspert na Tvinig projektu "Јačanje sprovođenja zakona" Јurij Ferme pojasnio je da ovaj projekat finansira EU s ciljem unapređenja policijskih agencija i jačanja saradnje, koordinacije i efikasnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije u BiH.

On je istakao da je jedan od ciljeva projekta jačanje principa modernog upravljanja ljudskim resursima, te da je obuka kandidata za pružanje psihološke podrške policijskim službenicima korak ka postizanju tog cilja.

"Zdrav, psihički stabilan i zadovoljan policajac je taj koji će svoj odgovoran posao raditi na način da će ga građani percipirati kao bezbjednosni servis od kojeg traže i očekuju osjećaj bezbjednosti", istakao je Ferme.

Osim pripadnika MUP-a Republike Srpske, u radu radionice, koja će trajati do petka, 29. septembra u prostorijama Uprave za policijsku obuku MUP-a Srpske, učestvuju i pripadnici Granične policije BiH i Brčko distrikta.

Radionica je organizovana u okviru projekta IPA 2012 "Јačanje kapaciteta za sprovođenje zakona", komponenta dva.

Izvor: RTRS, SRNA