latinica  ћирилица
25/09/2017 |  11:49 | Autor: RTRS

Makedonija: Počela kampanja pred glasanje 15. oktobra

U Makedoniji je danas počela kampanja za lokalne izbore na kojima će građani sa pravom glasa 15. oktobra birati gradonačelnike i odbornike u opštinskim parlamentima.
Makedonija - izbori - Foto: AP
Makedonija - izboriFoto: AP

Šesti lokalni izbori od osamostaljenja Makedonije biće održani na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština i u gradu Skoplju, a na njima će učestvovati 19 partija i koalicija i 64 grupa građana.

Kandidati za gradonačelnike juče su potpisali kodeks o fer i demokratskim izborima kojim se obavezuju da neće vršiti nikakve pritiske na zaposlene u javnoj i državnoj administraciji, u drugim institucijama ili ustanovama, koje se finansiranju iz državnog ili opštinskog budžeta, kao i u trgovinskim društvima i preduzećima sa državnim kapitalom.

Lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSD/ Zoran Zaev izjavio je da su lokalni izbori veoma važni i da predstavljaju test za demokratiju u državi.

On je najavio da će u više opština nastupiti u koaliciji sa najvećom albanskom strankom Demokratskom unijom za integraciju.

Kandidati za gradonačelnike SDSM nastupiće pod motom "Život za sve".

Predsjednik opozicionog VMRO-DPMNE Nikola Gruevski najavio da će njihovi i kandidati koalicionih partnera nastupiti pod moto "Nova era počinje".

Prema njegovim riječima, izbori neće biti fer, budući da se kandidatima VMRO-DPMNE prijeti, a protiv uspješnih podnose krivične prijave.

Do održavanja lokalnih izbora Sobranje neće zasjedati da bi se spriječilo da se skupštinska govornica koristi za bilo kakav uticaj na glasače.

Izvor: SRNA