latinica  ћирилица
25/09/2017 |  12:54 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Vučić: Rezultate izbora u Njemačkoj pogodio sam u procentima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od uspjeha njemačkog kancelara Angele Merkel, ali i francuskog predsjednika Emaunela Makrona zavisi uspjeh Evrope, ali i evropski put Srbije.
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Komentarišući izborne rezultate u Njemačkoj, gdje je izrazito nacionalistička stranka dobila 21,6 odsto glasova, Vučić kaže da neće biti lako Merkelovoj, za koju kaže da je veliki lider, te da pretpostavlja da će ona sa "zelenim" i "žutim" /liberalima/ formirati njemačku Vladu.

Upitan da komentariše rezultate jučerašnjih izbora u Nemačkoj, a na opasku da je dobro prognozirao, Vučić je rekao je pogodio čak prva tri i to u procentima.

"I to ne zato što sam nešto izuzetno pametan, nego jednostavno jer sam pratio istraživanja, pratio kampanju i vidite i sami rezultate, desničari su dobili dosta u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, u Berlinu…", naveo je Vučić.

Vučić je ocijenio da će mnogo toga biti promijenjeno u Evropi i da sudbina Starog kontinenta zavisi od uspjeha Merkelove, ali i Makrona u reformama.

"Želim mu svu sreću u reformama. Vidim da su se Francuzi digli protiv reforme Zakona o radu, a to je uslov bez kojeg Francuska ne može naprijed, pa ni Evropa. Bukvalno od uspjeha Makrona i Merkelove zavisi uspjeh Evrope, a i evropski put Srbije i sve ono što čeka Srbiju", izjavio je Vučić novinarima u Žagubici, gdje je svečano otvoren rekonstruisani put Krepoljin-Žagubica.

On je ocijenio da je u svijetu suviše napetosti i problema u odnosima sa SAD, a i u EU više nisu isti stavovi o pitanju Sjeverne Koreje, Irana i odnosa sa Rusijom.

"Sve se komplikuje. Meni je potrebno još vremena da analiziram sve te rezultate i vidim šta nam je činiti", rekao je Vučić.

On je napomenuo da je za Srbiju najvažnije da se posveti sopstvenom razvoju, unutrašnjoj disciplini, da ne bude nikome na radaru, niti u središtu krize, te da nastavi ubrzan i bezbjedan razvoj, da povećava plate i penzije i ima sigurne i čvrste javne finansije.

Kada je riječ o lobiranju predstavnika Prištine i Tirane da samoproglašeno Kosovo uđe u UN, Vučić je istakao da to nije novost, ali da je on gotovo siguran da od tog učlanjenja nema ništa.

"I dalje se ne bih kladio na njih. Gotovo sam siguran da od njihovog učlanjenja u UN nema ništa. Osim ukoliko ne postignemo neki dogovor, a to ne može da se postigne ukoliko neko misli da Srbija treba da izgubi sve, a Albanci dobiju sve. Nema ništa od tog posla, oni to rade zbog svojih unutrašnjih prilika", naglasio je Vučić.

On je naveo da se između Beograda i Prištine vodi neprestana borba o tome.

"Kosovo je 500 puta do sada učlanjeno u UN, a oni i dalje gluvare po hodnicima zgrade te međunarodne organizacije", rekao je Vučić.

Izvor: SRNA, Sputnjik