latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:18 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

Crnadak na konferenciji evropskih regiona i gradova

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak informisao je u Salzburgu učesnike 13. konferencije evropskih regiona i gradova da je BiH pristupila Transportnoj zajednici, da je pripremljeno već više od 90 odsto odgovora na Upitnik Evropske komisije, te da očekuje da će BiH postati kandidat za članstvo u EU do kraja prve polovine 2018. godine.
Crnadak na konferenciji evropskih regiona i gradova - Foto: SRNA
Crnadak na konferenciji evropskih regiona i gradovaFoto: SRNA

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Crnadak, nakon sastanka sa komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Јohanesom Hanom, tokom jučerašnje konferencije učestvovao na panelu pod nazivom "Nova generacija".

On je zahvalio Institutu regiona Evrope što se na ovako visokom nivou posvetio pitanju uloge regionalnih i lokalnih vlasti u procesu evropskih integracija zemalja Balkana.

Crnadak je naglasio da je to od posebne važnosti u BiH, jer su Republika Srpska i Federacija BiH, prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, nezaobilazan faktor u odlučivanju.

Uloga Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nižih nivoa vlasti, u procesu evropskih inegracija je ogromna i bez njihove jasne uloge i vidljivosti na evropskom putu nemoguće je funkcionisanje mehanizma koordinacije i dalje napredovanje u procesu evropskih integracija.

Na pitanje moderatora da li je Republika Srpska kriva što se kasni sa odgovorima na Upitnik, ministar Crnadak je odgovorio: "Pripadam političkom bloku koji je snažna opozicija Vladi Republike Srpske jer je njena politika dovela Republiku Srpsku do najvećeg mogućeg nivoa korupcije i najnižeg mogućeg nivoa ekonomije i optimizma kod ljudi, ali odgovornost za kašnjenje sa Upitnikom ne može se pripisati nijednoj od strana u BiH i nijednom pojedincu. Razlog su bili naši unutrašnji odnosi i generalno teška politička situacija".

Panelu na kojem je govorio Crnadak prisustvovao je veliki broj predstavnika diplomatskog kora, te regionalnih i lokalnih vlasti iz regiona, uključujući potpredsjednika Federacije BiH, gradonačelnika Banjaluke, načelnika Šamca i mnoge druge, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Srna