latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:47 | Autor: RTRS

"Biće preduzete pravne radnje s ciljem poništavanja odluka Parlamenta"

Lideri opozicionih parlamentarnih stranaka u Repubici Srpskoj preduzeće odgovarajuće pravne radnje s ciljem dokazivanja njihove tvrdnje da posljednje zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske nije bilo zakonito i ustavno, te da treba poništiti sve odluke i zaključke sa tog zasjedanja.
Čavić, Borenović i Govedarica - Foto: RTRS
Čavić, Borenović i GovedaricaFoto: RTRS

Prema mišljenju pravnih eksperata, smatramo da postoje ozbiljni argumenti na osnovu kojih se posljednje zasjedanje Narodne skupštine uz prisustvo isključivo poslanika iz vlasti i dijela koalicije "Domovina" može smatrati nezakonitim i neustavnim, saopšteno je iz SDS-a nakon sastanka predsjednika opozicionih stranka u Narodnoj skupštini.

Oni traže i punu zakonsku i političku odgovornost i ostavke odgovornih zbog, kako navode, nezakonite i neustavne upotrebe naoružanih policijskih snaga u Narodnoj skupštini.

Na sastanku je zaključeno da će se u tom smislu zvanično obratiti predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću i ministru unutrašnjih poslova Srpske Draganu Lukaču da im obrazlože ko je, po kom osnovu i zbog čega doveo u Narodnu skupštinu naoružane policajce sa bojevom municijom.

"Ovim činom su narodnim poslanicima stranaka opozicije na brutalan način oduzete političke slobode i građanska prava i spriječeno ostvarivanje ustavne uloge", ističe se u saopštenju.

Kao jedan od zaključaka sastanka, kojem su prisustovali lideri SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, NDP-a Dragan Čavić, SRS Republike Srpske Milanko Mihajilica i Napredne Srpske Goran Đorđić, navodi se i da će "skupština naroda" biti održavana u kontinuitetu u cijeloj Republici Srpskoj s ciljem da se građani upoznaju sa istinom o stanju u Srpskoj i o vlasti "koja konstantno urušava temelje Republike Srpske".

Opozicija je pozvala građane, predstavnike boračkih udruženja, sindikata i ostalih organizacija u Srpskoj da večeras u 19.00 časova u Banjaluci prisustvuju skupštini naroda Republike Srpske.

Skupština naroda biće održana u Kulturnom centru "Banski dvor".

Izvor: SRNA