latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:54 ⇒ 15:22 | Autor: RTRS

Dozvoljeni simboli na dresovima reprezentacija

Svjetska fudbalska federacija /FIFA/ je popustila u sporu sa fudbalskim zvaničnicima Velike Britanije oko nošenja simbola maka na dresovima fudbalskih reprezentacija u čast poginulima u Prvom svjetskom ratu.
FIFA - Foto: AFP
FIFAFoto: AFP

Fudbalskis avezi Engleske, Sjeverne Irske, Škotske i Velsa su kažnjeni zbog toga što su se oglušili na upozorenja da ne obilježavaju Dan primirja tokom utakmica u novembru u okviru kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji sljedeće godine.

Stav FIFA, baziran na strogom tumačenju zakona protiv upotrebe ličnih, političkih i vjerskih slogana ili simbola, naišao je na osudu širom Britanije, a premijer Tereza Mej je na sjednici Parlamenta takav stav nazvala "krajnje nečuvenim".

FIFA je, međutim, sada promijenila svoj stav i poslala nova uputstva svojim članicama.

Prema najnovijim odredbama, dozvoljene su "određene inicijative", ali su i dalje zabranjeni "lični i religijski slogani".

Manje jasan dio vezan za "političke" slogane, ali se jasno zabranjuju parole i simboli vezani za političke stranke i vlasti, prenosi AFP.

"Kada se obilježava značajan nacionalni ili međunarodni događaj, treba uzeti u obzir osjetljivost protivničkog tima i javnost uopšte", navodi se u pravilniku FIFA i dodaje da reprezentacija koja želi da obilježi neki događaj mora prethodno da obavijesti organizatore susreta i da dobije odobrenje protivničke reprezentacije.

Izvor: Srna