latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:54 | Autor: RTRS

"Ruska humanitarna misija" pomaže Srbima na Kosmetu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i ruska nevladina organizacija "Ruska humanitarna misija" potpisale su Memorandum koji predviđa saradnju u pomaganju srpskom narodu na Kosmetu u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne pomoći.
Rusija i Srbija - Foto: AFP
Rusija i SrbijaFoto: AFP

Memorandum o saradnji na realizaciji humanitarnih i dobrotvornih programa potpisali su danas u Beogradu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i rukovodilac regionalnog predstavništva za Balkan "Ruske humanitarne misije" Branimir Nešić.

Đurić je istakao da je prirodno kada na borbi za opstanak srpskog naroda na Kosmetu zajednički rade Srbi i Rusi, te da je već dogovoren niz zajedničkih projekata i aktivnosti za ovu i sljedeću godinu, koja podrazumijevaju ulaganja u bolnice, škole i druge sisteme vitalne za opstanak srpskog naroda na Kosmetu.

"Za nas je i simbolički i suštinski veoma važno to što se `Ruska humanitarna misija` uključila u pomoć našem narodu na Kosmetu na organizovan način", rekao je Đurić.

On je naveo da je riječ o uglednoj i ozbiljnoj međunarodnoj humanitarnoj organizaciji koja okuplja značajne donatore iz cijele Rusije, ugledne ljude, intelektualce i ljude od uticaja.

"Pozivam na univerzalnu solidarnost, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, kao i humanitarne organizacije iz drugih zemalja da nam se priključe", dodao je Đurić.

On je istakao da je borba za Kosovo i Metohiju, kao i za očuvanje i opstanak srpskog i drugih ugroženih naroda u pokrajini civilizacijska vrijednost svih onih koji se zalažu za opšte principe slobode, čovjekoljublja, sloge i solidarnosti.

Đurić je istakao da su Srbi i Rusi poznati po tome što su uvijek bili na strani onih koji se zalažu za pravo i pravdu, a protiv ugnjetavanja svake vrste i teškog položaja u kome se i danas nalazi srpski narod na Kosmetu, prenijeli su beogradski mediji.

Nešić je istakao da potpisivanjem Memoranduma "Ruska humanitarna misija" zvanično započinje, zajedno sa Kancelarijom, rad na Kosmetu u tri pravca - obrazovanju, zdravstvu i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

"Nadamo se da će zajedničkim silama život naših ljudi i svih koji žive na Kosovu i Metohiji biti unapređen i da će to biti bolje mesto za život", istakao je Nešić.

On je dodao da "Ruska humanitarna misija" radi uz pomoć i podršku ruske države i drugih fondova u tri regiona - na Balkanu, u srednjoj o centralnoj Aziji i na Bliskom istoku.

Izvor: SRNA