latinica  ћирилица
25/09/2017 |  14:17 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Specijalna brigada policije - punopravni član BORS-a

U Banjaluci je danas održana svečana osnivačka skupština Boračke organizacije Specijalne brigade policije, koja će postati punopravni član Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske sa svim pravima i obavezama.
Banjaluka: MUP - veterani - Osnivačka skupština - Foto: SRNA
Banjaluka: MUP - veterani - Osnivačka skupštinaFoto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je prisustvovao sjednici, rekao je novinarima da je ovo način da se ponovo skupe i aktiviraju svi ljudi koji su u toku rata bili pripadnici Specijalne brigade.

"Cilj nam je da se brinemo o našim veteranima i njihovim porodicama na jedan organizovan način i da obilježavamo sve značajne datume koje su pripadnici Specijalne brigade policije tokom rata u cijeloj Republici Srpskoj obilježili u borbama", istakao je Lukač.

On je rekao da je u sastavu Specijalne brigade policije tokom rata bilo devet odreda, koji su u posljednje dvije godine formirali svoje organizacije širom Republike Srpske.

Lukač je rekao da su u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske poginula 784 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, od kojih su 144 bili pripadnici Specijalne brigade policije.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić smatra da u BORS-u moraju biti najistaknutiji borci i komandanti.

"Pripadnici Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske spadaju u elitne borce Vojske Republike Srpske /VRS/ i upravo smo osjetili potrebu da se ova jedinica kao kolektivni član nađe u BORS-u", rekao je novinarima Savčić.

Savčić je rekao da se ovim i autoritet BORS-a i boračke populacije u cjelini diže na viši nivo i da se na ovaj način u organizacionom smislu ovoj jedinici odaje ogrmno priznanje za njen doprinos u stvaranju Republike Srpske.

"Ova jedinica je u proteklom ratu bila oslonac svim jedinicama VRS u najtežim trenucima, zbog čega treba da zauzima posebno mjesto u BORS-u kao cjelini i da ima svoje predstavnike u najvišim organima BORS-a", zaključio je Savčić.

Ratni komandant Sedmog specijalnog odreda policije Republike Srpske Zlatko Brdar rekao je novinarima da će se osnivačkom skupštinom povezati sve organizacione jedinice odreda koje egzistiraju u svojim mjestima.

"U pripremi je osnivanje koordinacionih odbora brigade na cijelom prostoru Republike Srpske, nakon čega će biti osnovana krovna Boračka organizacija Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, koja će raditi po statutu BORS-a i biti njen kolektivni član", zaključio je Brdar.

Sjednici su prisustvovali i direktor Policije Republike Srpske Drako Ćulum, ratni komandanti i pripadnici Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

Izvor: SRNA