latinica  ћирилица
25/09/2017 |  14:31 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Otvorena vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda

U organizaciji Ministarstva bezbjednosti BiH i NATO Evroatlantskog centra za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora /EADRCC/ danas je u okolini Tuzle otvorena civilna NATO vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "BiH 2017".
Sarajevo - Tuzla - civilna vježba - Foto: SRNA
Sarajevo - Tuzla - civilna vježbaFoto: SRNA

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić je obraćanju tokom ceremonije otvaranja ukazao na napore koje Ministarstvo bezbjednosti BiH i druge ključne institucije na svim nivoima vlasti u BiH čine za jačanje kapaciteta prvog i specijalističkog odgovora na nastalu nesreću.

On je dodao da BiH tokom ove vježbe ima priliku da pokaže stepen osposobljenosti svojih službi od značaja za zaštitu i spasavanje, kao i da upozna praksu međunarodnih timova, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

"BiH želi pomagati drugima u nevolji, a posebno jačati regionalnu saradnju i regionalni odgovor na eventualne prirodne nesreće koje obično pogađaju više država, a jedni drugima smo najbliži i možemo najbrže priteći u pomoć", rekao je Mektić.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Sorin Dukaru istakao je da je riječ o 17. vježbi o upravljanju posljedicama elementarnih nepogoda, a prva koja se održava u BiH.

"Obim ove vježbe je impresivan, više od 1.300 učesnika iz 34 zemlje okupili se u Tuzli i spremni su da započnu vježbu. Ovo pokazuje pravu praktičnu vrijednost partnerskog odnosa", rekao je Dukaru.

On je napomenouo da BiH kao domaćin vježbe jača regionalnu i međunarodnu saradnju u spašavanju u katastrofama, povećava interoperabilnost između timova, i doprinosi bezbjednosti ljudi evroatlantskog područja.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifet Podžić, takođe, je prisustvovao u Tuzli svečanom otvaranju civilne NATO vježbe upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda.

Vježba, koja će trajati do petka, 29. septembra, ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

Realizacija scenarija za ovogodišnju vježbu omogućiće sticanje prakse u međunarodnoj saradnji, te ojačati mogućnosti timova iz različitih zemalja da efikasno zajedno rade, što uključuje i aktivnosti spašavanja iz vode, potrage u urbanim područjima, medicinske timove, timove za spašavanje i zaštitu od hemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, kao i timove za dekontaminaciju.

Izvor: SRNA