latinica  ћирилица
25/09/2017 |  14:37 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

BiH-Kina: Saradnja u sprovođenju konkretnih projekata

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je sa predsjednikom kineske korporacije Sino-CEE fond Đangom Đenćingom razgovarao o saradnji u sprovođenju energetskih, infrastrukturnih, ali i drugih značajnih projekata za koje su zainteresovane vodeće kineske kompanije.
Šarović sa predstavnicima kineske delegacije u Sarajevu - Foto: SRNA
Šarović sa predstavnicima kineske delegacije u SarajevuFoto: SRNA

Riječ je o fondu kapaciteta 10 milijardi evra, utemeljenom kao nova platforma za investicionu saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Postoji velika opredijeljenost i šansa da zajedno radimo i gradimo i kroz ovaj fond, u interesu naših zemalja i naših privrednika. U planu i realizaciji je nekoliko ključnih projekata sa kineskim partnerima, posebno u oblasti energetike i infrastrukture, ali se sve više otvara i prostor za investiranje u biznisu, poljoprivredi, trgovini i drugim sektorima", rekao je Šarović.

Đang je izrazio zahvalnost Šaroviću i partnerima u BiH na spremnosti i iskrenom i odgovornom angažovanju na projektima.

Među planiranim projektima su hidroelektrana "Dabar" u Trebinju, te termoelektrane "Kamengrad" u Sanskom Mostu i "Gacko", dok su u fazi finalizacije termoelektrana "Banovići" i projekat Termoelektrane "Tuzla" - blok sedam, jedan od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.

Kineska strana je izrazila interesovanje i za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, kao što su solarna i energija vjetra, za šta u BiH postoje znatni neiskorišteni potencijali.

Izvor: Srna