latinica  ћирилица
25/09/2017 |  16:11 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Generalni štrajk u Domu zdravlja u Han Pijesku (VIDEO)

Radnici Doma zdravlja u Han Pijesku stupili su u generalni štrajk. Ovaj kolektiv je već godinama u teškoj situaciji i u nekoliko navrata su stupali u štrajkove upozorenja, ali bezuspješno. Posljednja isplaćena plata je martovska.
Han Pijesak - bolnica - Foto: RTRS
Han Pijesak - bolnicaFoto: RTRS

Zaposleni, njih 26 upozoravaju da neće nastaviti rad dok ne budu izmirena dugovanja. Plate nisu primili već mjesecima.

- Domu zdravlja se očigledno ne nazire pomoć, pošto smo u posljednje tri-četiri godine imali više štrajkova upozorenja, ali nije bilo adekvatne pomoći koja bi riješila naše probleme - kaže Milena Mandić, predsjednik sindikata Doma zdravlja.

V.d. direktora Doma Radojka Golijan, koja je na ovoj funkciji od maja, kaže da je naslijedila 1.700.000 KM duga i da podržava radnike.

- Od kada sam došla nastojala sam da nešto učinimo kako bi se stanje popravilo. Јedino što sam mogla uraditi je da krenemo sa nekim uštedama, sa racionalizacijom posla i preusmjeravanjem određenih poslovnih obaveza. Međutim, to nije bilo dovoljno, jer su problemi mnogo veliki - kaže Golijan.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su za RTRS da je sve u nadležnosti lokalne zajednice, jer Fond zdravstva izvršava svoje obaveze. U opštini tvrde da su se dugovi gomilali godinama zbog nesavjesnog poslovanja ranijeg menadžmenta ove ustanove.

- Dom zdravlja je potreban opštini i građanima i mi ćemo pomoći Domu da izađe iz ovih teškoća i da funkcioniše normalno. Štrajk radnika je opravdan, ali oni moraju da shvate da su u predhodnom mandatu u Skupštini bili svi njihovi doktori, a i načelnik je bio njihov doktor - kaže Vlado Ostojić, načelnik opštine Han Pijesak.

Za vrijeme generalnog štrajka, u Domu zdravlja u Han Pijesku primaće samo hitne slučajeve. U ovom domu registrovano je oko 4.000 pacijenata.