latinica  ћирилица
25/09/2017 |  16:39 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice" dobija mobilni tim (VIDEO)

Dječiji edukativni centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice" u Banjaluci pruža pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama, a rad ovog centra bio bi upotpunjen osnivanjem mobilnog tima. Centar je otvoren u septembru 2015, a njegove usluge trenutno koristi 115 lica.
Rad sa djecom - Foto: RTRS
Rad sa djecomFoto: RTRS

Djeci s poteškoćama u razvoju u ovoj ustanovi omogućen je boravak 4-5 sati dnevno. Obezbijeđena je pomoć logopeda, defektologa, psihologa, medicinske sestre i socijalnog radnika.

- Nama treba dnevno zbrinjavanje od 7-19 sati. U udruženju u koje vodim svoje dijete ne dobijam tu uslugu, pa smo se obratili Centru "Dajte nam šansu - Zvjezdice", gdje su rekli da će formirati mobilnu službu i da će prihvatiti našu djecu kad nama zatreba - kaže Savo Tešanović, otac dječaka sa posebnim potrebama.

Osim besplatnih individualnih i grupnih tretmana, djeci će formiranjem mobilnog tima biti pruženi tretmani i u njihovim domovima.

- U tom mobilnom timu bili bi medicinska sestra i socijalni radnik koji bi radio subotom i nedjeljom. Tim bi išao u domove, a roditelj bi mogao da obavi sve što treba - kaže Dragana Zec, predsjednik Skupštine Udruženje za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu - Zvjezdice".

Podršku realizaciji ovog projekta pruža i Grad Banjaluka subvencijom od 20.000 KM.

- Ovdje nije problem samo sa djecom, već i sa roditeljima koji su socijalno ugroženi, neki su nezaposleni i imaju ogromne probleme kad je u pitanju i sam prevoz djece, jer nisu sva djeca ovdje stacionirana - kažr Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Centar usluge pruža svim korisnicima, bez obzira na njihovu starosnu dob. Trenutna starosna granica korisnika je od tri do 40 godina.