latinica  ћирилица
25/09/2017 |  17:12 ⇒ 17:20 | Autor: RTRS

Čović-Ferguson: Potreban dodatni napor za ključne reforme

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson ocijenili su danas da je potrebno da svi politički akteri u predstojećem periodu ulože krajnji napor u kreiranje ambijenta povoljnog za sticanje kandidatskog satusa, aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO i izmjene Izbornog zakona BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson na sastanku u Mostaru - Foto: SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson na sastanku u MostaruFoto: SRNA

Čović i Ferguson razgovarali su u Mostaru o ispunjenju preduslova za realizaciju kandidatskog statusa BiH u EU, što posebno podrazumijeva ispunjenje obaveza u vezi sa upitnikom Evropske komisije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tema razgovora bila je i mogućnost aktiviranja MAP-a krajem godine, te izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

Zajednička je ocjena da je neophodno da svi odgovorni politički akteri znatno unaprijede i intenziviraju komunikaciju, te ulože krajnji napor u kreiranje ambijenta povoljnog za rješavanja ovih ključnih izazova do kraja godine, prije ulaska u narednu izbornu godinu.

U saopštenju se navodi da su prioritet svih naroda u BiH mir, stabilnost i jednakost, što nameće veliku obavezu da se krajnje odgovorno, iskreno i konstruktivno pristupi rješavanju ovih pitanja.

Čović, koji je informisao Fergusona o političkoj situaciji u BiH, istakao je da je za stabilizaciju prilika i unapređenje ukupnih odnosa u zemlji od posebnog značaja promjena Izbornog zakona.

U tom smislu, pozitivno je što će se prijedlog izmjena predložen od stranaka okupljenih oko HNS, nakon što je prošao provjeru valjanosti Ustavnog suda BiH, uskoro naći u redovnoj proceduri u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kao i neki drugi prijedlozi koji su najavljeni, a koji treba da budu takvi da potpuno obezbjeđuju zaštitu opšteg izbornog prava, te ustavnog načela legitimnog predstavljanja.

Sagovornici su se usaglasili da je to prilika da se posredstvom otvorene, dobronamjerne i konstruktivne rasprave dođe do krajnje inkluzivnog rješenja, koje garantuje sprovođenje sudske odluke "Sejdić-Finci", kao i da svaki konstitutivni narod može izabrati po jednog člana Predsjedništva, odnosno da se onemogući da jedan narod bira dva člana Predsjedništva BiH.

Ferguson je naglasio da će njegova zemlja nastaviti da pruža punu podršku BiH na njenom evroatlantskom putu.

Čović je prije susreta sa Fergusonom dodijelio pohvalnice najuspješnijim studentima Univerziteta u Mostaru za izuzetna akademska dostignuća u protekloj akademskoj godini.

On je ohrabrio studente da nastave da postižu izvrsne rezultate i istakao da ih njihov rezultat obavezuje da budu predvodnici izgradnje boljeg i uspješnijeg društva.

Izvor: SRNA