latinica  ћирилица
26/09/2017 |  09:44 | Autor: RTRS

Cicović: Sporazumom o specijalnim vezama anuliraju se svi pritisci

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da se Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije anuliraju svi prigovori, protesti i pritisci na Beograd i Banjaluku zbog sve otvorenije i iskrenije saradnje u svim oblastima.
Mlađen Cicović - Foto: SRNA
Mlađen CicovićFoto: SRNA

Povodom 11 godina od obnovljenog Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, Cicović je Srni rekao da ovaj sporazum ima višestruki značaj, jer je riječ o dokumentu koji ima međunarodno pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i reguliše saradnju u mnogim oblastima, prije svega, u oblasti privrede, nauke, prosvjete, kulture i umjetnosti.

"Ta saradnja je intenzivna. U oblasti privrede sve više je zajedničkih projekata. Prosto, tako mora biti, jer mi jedni bez drugih ne možemo da sačuvamo ono što su elementarne vrijednosti našeg naroda, a to su kultura, pismo, jezik, vjera i identitet našeg naroda na ovim prostorima", naglasio je Cicović.

Prema njegovim riječima, treba imati na umu da je saradnja Srbije i Srpske uvijek bila, kao i da će i u narednom periodu biti na obostranu korist.

"Najvažnije je da u posljednje vrijeme sve više realizujemo zajedničke ekonomske projekte i da je Srbija u svakom trenutku, kada je Republici Srpskoj trebala pomoć, bila tu. Izuzetno je značajna posljednja odluka Vlade Srbije da finansijski pomogne projekte i programe u opštinama Srpske, ali i u opštinama u Federaciji BiH /FBiH/ sa srpskom većinom", napomenuo je Cicović.

On je naveo da je most između Ljubovije i Bratunca jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata koji je trenutno u fazi realizacije, a da je u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, tokom sastanka privrednika razgovarano i o novim projektima.

"Prilikom nedavne uzvratne posjete Vlade Republike Srpske Pokrajinskoj vladi Vojvodine u Novom Sadu takođe je razgovarano o nizu novih zajedničkih projekata, prije svega, o auto-putu koji bi povezao Srbiju i Republiku Srpsku, te o rekonstrukciji pruge od Šida do Bijeljine", podsjetio je Cicović.

On je naglasio da je saradnja Republike Srpske i Srbije po osnovu ovog sporazuma svakim danom sve intenzivnija i sadržajnija, te da će Predstavništvo u okviru svojih nadležnosti činiti da tako bude i ubuduće.

Izvor: SRNA