latinica  ћирилица
26/09/2017 |  10:01 | Autor: RTRS

Vulin: Posvećenost vojnoj neutralnosti Srbiju čini državom

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija ostaje posvećena vojnoj neutralnosti, što nije nimalo lako, ali je to čini državom.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Govoreći o svojim posjetama u prethodna četiri dana sjedištu NATO-a u Briselu i Moskvi, gdje se sastao sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbjednosti /ODKB/, Vulin je naglasio da je sagovornicima prenio isto - da Srbija nastavlja politiku vojne neutralnosti.

"Nije lako biti neutralan jer velike sile uvek žele da vas stave u svoje okvire. Naša politika je jasna - mi hoćemo sami da odlučujemo o sebi, što ne znači da nismo saveznici u borbi protiv terorizma, ali ne želimo da vodimo tuđe sukobe", rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

Govoreći o sastanku sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za investicije u oblasti odbrane Kamilom Grandom u Briselu, Vulin je rekao da je razgovarano "o procesu normalizacije civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Balkana".

On je naveo i da je dogovoreno da se tehničke radne grupe sastanu i da se u najkraćem roku nađe način da se uspostavi civilni vazdušni saobraćaj nad cijelim prostorom.

"Naša zemlja želi potpunu normalizaciju života za sve svoje građane, naravno imajući u vidu krovne ugovore, kao što je i Kumanovski sporazum", rekao je Vulin.

On je dodao da je jedna od tema u Briselu bila i pokušaj formiranja vojske samoproglašenog Kosova, te da najveći broj članica NATO-a priznaje Kosovo i vjeruje da se to može uraditi uz poštovanje ustava i zakona takozvanog Kosova.

"Mi kažemo da Rezolucija 1244 jasno kaže da je KFOR jedina moguća vojna sila, a čak i po zakonima takozvane države Kosovo to nije moguće bez saglasnosti i učešća manjina", istakao je Vulin.

Izvor: SRNA