latinica  ћирилица
26/09/2017 |  10:49 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Banjaluka i Tuzla- Uhapšene četiri osobe zbog šverca cigaretama

Policijski službenici SIPA su u akciji kodnog naziva "Bond", na području Banjaluke i Tuzle lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Osumnjičeni su duži vremenski period vršili nedozvoljeni međunarodni promet akciznih proizvoda (cigareta) sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, tako što su cigarete nabavljali u Crnoj Gori i Srbiji, a zatim ih krijumčarili u BiH i Hrvatsku putničkim vozilima s izrađenim posebnim pregradama, namijenjenim za krijumčarenje robe. Na ovaj način izbjegavali su plaćanje predviđenih akciza.

Tokom akcije pretreseni su i objekti koje koriste osumnjičeni kako bi se pronašlo i privremeno oduzeli predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizovane su po naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti tužilac odlučiti o njihovom daljem statusu. Prilikom rada na ovom predmetu, u prethodnom periodu je, u saradnji sa partnerskim agencijama, pronađena i privremeno oduzeta veća količina cigareta bez akciznih markica.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, navode iz SIPA, i dodaju da će detaljnije informacije biti poznate tokom dana.