latinica  ћирилица
26/09/2017 |  10:54 | Autor: RTRS

Velika izlaznost na referendumu iračkih Kurda

Izborna komisija u iračkom Kurdistanu je saopštila da je u ponedjeljak na referendumu o nezavisnosti glasalo 72 odsto građana s pravom glasa, odnosno 3,3 od 4,58 miliona birača.
Zgrada parlamenta Kurdistana (Foto:s.yimg.com) -
Zgrada parlamenta Kurdistana (Foto:s.yimg.com)

U iračkom Kurdistanu u toku je prebrojavanje glasova sa referenduma o nezavisnosti tog regiona, koji je prošao mirno sa velikim odzivom birača, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Konačni rezultati referenduma, koji nije obavezujući, očekuju se u roku od 72 sata, mada bi preliminarni rezultati mogli da budu objavljeni već danas.

Nakon što je njemačka novinska agencija DPA objavila da prvi rezultati izborne komisije pokazuju da je više od 90 odsto ljudi podržalo nezavisnost, irački premijer Hajdar el Abadi saopštio je da neće pregovarati s kurdskim liderima o "neustavnom" referendumu.

Predsjednik iračkog Kurdistana Masud Barzani rekao je da je referendum prvi korak u dugom procesu pregovora o nezavisnosti.

Glasanje u provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti održano je uprkos upozorenjima Bagdada, ali i Ujedinjenih nacija, SAD, Turske i Irana da će referendum izazvati tenzije u regionu i da će skrenuti pažnju s borbe protiv Islamske države.

Irački predsjednik je rekao da će Bagdad preduzeti sve "neophodne mjere" da zaštiti jedinstvo zemlje i upozorio da bi glasanje "moglo da izazove etničke podjele, izlažući Iračane katastrofalnim opasnostima".

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je na "potencijalno destabilizujuće" posljedice referenduma, prenio je AP.

Guteres je rekao da sva otvorena pitanja federalne vlasti i vlade u Kurdistanu treba da budu rešena "kroz organizovan dijalog i konstruktivni kompromis".

SAD su izrazile "duboko razočaranje" zbog "jednostranog" glasanja koje će povećati nestabilnost u kurdskom regionu.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert izjavila je da se SAD protive mjenjanju granica u Iraku, upozorivši da bi Islamska država i drugi ekstremisti mogli da iskoriste "nestabilnost i razdor".

Protiv referenduma upozoravali su i zvaničnici Turske i Irana, u kojima takođe živi veliki broj Kurda.

Izvor: RTS