latinica  ћирилица
26/09/2017 |  15:20 ⇒ 18:44 | Autor: RTRS

Skupština Bijeljine: U budžetu suficit od dva miliona KM (VIDEO)

Skupština grada Bijeljina usvojila je izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine po kome je prikazan suficit od skoro dva miliona maraka. Opozicija tvrdi da je budžet nerealno prikazan i da se tekuća likvidnost održava zaduživanjem i prodajom gradske imovine.
Bijeljina - skupština - Foto: RTRS
Bijeljina - skupštinaFoto: RTRS

U izvještaju o izvršenju budžeta, koji je rebalansom planiran u iznosu od 52,4 miliona, prikazan je suficit. Lokalna vlast tvrdi da je budžet stabilan i da se redovno izmiruju sve obaveze, te da su uzimanjem namjenskog kredita plaćeni skoro svi dugovi iz prošle godine.

"U budžetu je suficit od neka dva miliona KM što je dokaz da je budžet grada stabilan i da imamo kontinuitet kada je u pitanju i punjenje i trošenje budžeta. Zaista pozitivno poslujemo kada je u pitanju gradska administracija", istakao je Slaviša Marković, predsjednik Skupštine grada Bijeljina. 

Opozicija je u burnoj raspravi upozorila da su rashodi veći za tri miliona maraka nego lani, a da je najviše porasla potrošnja na stavki plate administarcije, dok su neporeski prihodi manji od plana za 1,5 miliona maraka. Vjeruju da je budžet u suficitu zbog nerealnog prikazivanja stanja.

"Za prvih šest mjeseci smo izvršavali samo obaveze iz prethodnog perioda, odnosno to su obaveze koje su ostale iz izborne kampanje, što znači da smo samo u prvih šest mjeseci plaćali obaveze koje je neko proizveo radi svoje izborne kampanje", naglasio je Nedeljko Ćorić, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a.

Usvojeni su planski dokumenti koji se odnose na izmjene dva regulaciona plana u samom gradu koji će biti upućeni na javni uvid. U toku je javno izlaganje plana parcelacije za eksproprijaciju zemljišta na kome će biti građen drinski nasip na području Јanje.

Načelnik Odjeljenja za urbanizam Grada Bijeljina Miladin Rakić rekao je da je zakazana javna rasprava na kojoj će se tačno moći vidjeti koje zemljište se od kog vlasnika izuzima.

"To je opšti interes i mislim da ćemo sa svim vlasnicima tih parcela uspjeti dogovoriti", dodao je Rakić.

SNSD je predložio da se na dnevni red današnje sjednice Skupštine grada uvrsti informacija o stanju u Banji Dvorovi gdje zbog neisplaćenih sedam plata štrajkuje 51 radnik, ali prijedlog nije prihvaćen.

Najavljena je mogućnost održavanja posebne tematske sjednice o stanju u banji, bez preciziranja datuma održavanja te sjednice.