latinica  ћирилица
26/09/2017 |  16:55 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Јevtić: Prioritet održivi opstanak Srba na Kosmetu

Bez održivog opstanka Srba na Kosmetu, nema ni povratka raseljenih, izjavio je u Osojanu ministar za zajednice i povratak u privremenoj Vladi samoproglašenog Kosova Dalibor Јevtić, koji je danas otvorio Omladinski centar u ovom selu, izgrađen pomoću sredstava resornog ministarstva.
Ministar za zajednice i povratak u privremenoj Vladi samoproglašenog Kosova Dalibor Јevtić otvorio je danas Omladinski centar u Osojanu - Foto: SRNA
Ministar za zajednice i povratak u privremenoj Vladi samoproglašenog Kosova Dalibor Јevtić otvorio je danas Omladinski centar u OsojanuFoto: SRNA

"Prioritet mora da bude rješavanje pitanja uzurpirane imovine, tako što će biti formiran poseban panel u okviru pravosuđa na Kosovu, sa jednim jedinim zadatkom - vraćanje nasilno oduzete i uzurpirane srpske imovine", rekao je Јevtić novinarima u Osojanu.

On je naveo da se mora raditi na izradi zakona o verifikaciji imovine jer se bez donošenja i primjene tog zakona ne može govoriti ni o opstanku, ni o povratku raseljenih na Kosovo i Metohiju.

Јevtić je istakao da je problem bezbjednosti pitanje koje sprečava povratak raseljenih, posebno u selo Mušutište kod Suve Reke i u Đakovici.

"Problem loše bezbednosti prisutan je u svim sredinama, ali je najizraženiji u onim izolovanim i u sredinama u kojima Srbi žele da se vrate, ali im dojučerašnje komšije to ne dozvoljavaju", naglasio je Јevtić, navodeći slučaj Đorđa Mitrovića iz Suve Reke koji je uhapšen zbog lažne optužbe komšije Albanca.

Vesna Maliković, koja je zadužena za pitanja povratka u opštini Istok, kojoj pripada selo Osojane, rekla je da uz Omladinski centar postoji bazen koji je izgrađen početkom godine, kao i dovršeni Parohijski dom.

"Sve to bi trebalo da preostalim Srbima, posebno mladim, omogući koliko- toliko lagodniji život", kaže Malikovićeva.

On je dodala da se nada da će doći do masovnijeg povratka Srba jer je raseljavanje zaustavljeno.

"U osojanskoj kotlini živi 1.000 Srba, od kojih je gotovo polovina mlađa od 35 godina", navela je Malikovićeva.

Izvor: SRNA