latinica  ћирилица
26/09/2017 |  17:50 | Autor: RTRS

Dodik: Cilj opozicije je da sruši referendum, Dodika i institucije Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je opoziciji jedino važno da "napada Milorada Dodika, Skupštinu i institucije". On je u intervjuu za "Alo!" rekao da je opoziciji najvažnije da sruši referendum, ali poručio da se to neće desiti.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

"Činjenica je da su neki u Skupštini htjeli da zauzmu neki sto i oko njega orgijaju u skupštinskoj sali. Činjenica da je zasjedanje Skupštine održano i u tim uslovima najbolje govori o snazi institucija. Radi se o ljudima koji nemaju nikakav program, osim da napadaju Milorada Dodika, Skupštinu i druge institucije. Opoziciji je najvažnije da sruši institut referenduma. Predlažem im da prihvate referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer odluka neće biti povučena", rekao je Dodik za beogradski list.

Na pitanje zbog čega je najavljena zajednička "deklaracija o zaštiti srpskog naroda" naišla na velike kritike i prije nego što je napisana, predsjednik Srpske je rekoa da ne razumijee one koji to čine jer deklaracija nije usmjerena ni protiv koga i s obzirom da bi tek u novembru trebolo da bude predstavljena javnosti kako bi ušla u proceduru u parlamentima Republike Srpske i Srbije.

 Govoreći o dijalogu o rješenju pitanja Kosova i Metohije, Dodik je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i da je logično da i Srpska podržava teritorijalni integritet Srbije.

"Kosovo je oteto od Srbije, čime je narušena Rezolucija 1244 UN. Kosovo je važno pitanje i mi ćemo u tome nastaviti da pratimo Srbiju. Pošto Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, smatramo da je sasvim logično da i mi podržavamo teritorijalni integritet Srbije, koji uključuje i Kosovo. U emotivnom smislu, mimo zvanične funkcije, kao Srbin, ja bih uvijek postavio znak jednakosti između Kosova i Srpske. Važno nacionalno pitanje za Srbiju jeste Republika Srpska, gdje živi 1.200.000 Srba, koji imaju svoje institucionalne kapacitete", rekao je predsjednik Republike Srpske.

On je istakao da je radikalni islam velika prijetnja, ali je posebno naglasio da se ne može reći da su svi muslimani teroristi.

"U Republici Srpskoj nema ugrožavanja bezbjednosti niti organizovanih kriminalnih grupa, koje smo u prethodnim godinama potpuno rasturili i priveli zakonu i sudovima. U odbrani od terorizma u preventivnom smislu preduzimamo sve, spremni smo da reagujemo na svaku prijetnju. Ne može da se kaže da su svi muslimani teroristi, ali svi oni koji su u posljednje vrijeme ovdje izazivali terorizam su muslimani. Bilo kakav teroristički akt u RS motivisan radikalnim islamom bitno bi uticao i na političke procese koji se ovdje dešavaju", rekao je Dodik.

Na pitanje da li Republika Srpska ima podršku Vladimira Putina i Rusije, Dodik odgovara: "Rusija nikada nije podržala ništa što je mimo Dejtonskog sporazuma. Oni poštuju integritet BiH, ali i status Republike Srpske i protive se kršenju Dejtona. Rusija je investicijama dala značajnu podršku ekonomskom razvoju Republike Srpske. Kad se sretnem sa Putinom, meni godi. Verujem da će se ti naši susreti nastaviti", zaključio je Predsjednik Srpske. Predsjednik Dodik je čestitao Vučiću zbog poziva američkom predsjedniku Trampu da dođe u Srbiju.

Izvor: Nezavisne novine, Alo