latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:06 ⇒ 27/09/2017 | 13:49 | Autor: RTRS

Na koje će projekte biti utrošeno 5, 5 miliona evra donacije Srbije? (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da će biti potpuno transparentna realizacija projekata u opštinama u Srpskoj i Federaciji BiH, koji će biti finansirani sredstvima dobijenim od Srbije u iznosu od 11 miliona KM.
Sastanak u Palati - Foto: SRNA
Sastanak u PalatiFoto: SRNA

Izgradnja putne infrastrukture, škola, vrtića, rekonstrukcija i opremanje bolnica projekti su koje su kandidovale lokalne zajednice u Srpskoj, a koji će biti finansirani sredstvima u iznosu 5,5 miliona evra donacije Vlade Srbije. Prije 15-ak dana novac je uplaćen na račun Vlade Srpske, a o tome je danas bilo riječi na sastanku predsjednika Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović sa predstavnicima gradova i opština, koji će biti obuhvaćeni ovim projektima.

Razgovarano je o procedurama koje se moraju ispuniti da bi sredstva bila operativna, a kandidovani infrastrukturni projekti realizovani. Upravo će 11 miliona maraka, koje je na poseban račun uplatila Vlada Srbije pomoći da se ovi projekti u potpunosti realizuju.

"Ono što moramo napomenuti je da su birani isključivo oni projekti koji najviše muče naše građane, kao što je, recimo, izgradnja sportske dvorane ili mosta koji povezuje dvije strane Drine", rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Srpske.

Sastanak u Palati (Foto: Srna)

"Neki već imaju projekte i to rade, ali ovdje su jasno postavljene procedure, predviđene zakonima Srpske, koje moraju da se poštuju kada je riječ o utrošku sredstava", poručio je Dodik i dodao da su danas dogovorili određene procedure kako će sve funckionisati.

Oko milion evra biće izdvojeno i za opštine u Federaciji sa većinski srpskim stanovništvom - 350.000 za Drvar, Grahovo i Glamoč dobiće po 200.000 evra, a Bosanski Petrovac 100.000 evra.

Goran Broćeta, načelnik opštine Drvar naglasio je da će ovaj novac biti od velike pomoć jer, kako kaže, svi znamo kako žive Srbi povratnici u ovim opštinama.

Sa procedurama povlačenja novca sa posebnog računa i potrebnom projektnom dokumentacijom, gradonačelnike i načelnike upoznali su predsjendica Vlade Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija. Uslov je da projekti budu u potpunosti realizovani.

Predsjednik Dodik naglasio je da se projekti moraju završiti u cijelosti, a da će se za one za koje nedostaje novca morati naći druga sredstava, jer je cilj da se novac upotrijebi za nezavršene objekte i slično.

"Oni koji sprovedu tender i potpišu ugovor sa izvođačem radova mogu već povlačiti novac prema situacijama u realizaciji projekta", naveo je Dodik.

Suma od 5.5 miliona evra izdvojeno je iz budžetske rezerve Srbije, a cilj je izgradnja i jačanje odnosa Srbije i Republike Srpske.