latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:07 ⇒ 27/09/2017 | 11:57 | Autor: RTRS

OBA u centru špijunskog skandala! Zbog špijuniranja, u Sarajevu šef hrvatske SOE (VIDEO)

BiH i dalje potresa afera o prisluškivanju hrvatskih zvaničnika. Nakon što je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović javno rekao da je prisluškivan i zatražio istragu, u Sarajevo je stigao direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske Daniel Markić.
Osman Mehmedagić i Daniel Markić - Foto: klix.ba
Osman Mehmedagić i Daniel MarkićFoto: klix.ba

Prvi obavještajci BiH i Hrvatske „oči u oči“ nakon medijskih natpisa i istupa političara o prisluškivanju hrvatskih zvaničnika. Novinare su ignorisali, tek srdačno rukovanje Osmana Mehmedagića i Daniela Markića, trebalo bi da bude poruka da je izbjegnut „obavještajni“ rat većih razmjera.

Njih dvojica pred novinarima nisu iznosili komentare o sastanku već su rekli da će izdati saopštenje za javnost.

Saopštenje nije bilo ni napisano, a ministar bezbjednosti Dragan Mektić već je znao da su Mehmedagić i Markić konstatovali da nije bilo ofanzivnog i nezakonitog djelovanje jedne službe prema drugoj niti jedne države protiv druge.

"Kosntatovano je da je saradnja između dvije službe dobra i da na neki način treba spustiti ovu medijski isprovociranu aferu od strane određenih medija. Na tom sastanku konstatovano je i da nema nikakve obavještajne afere", rekao je Mektić.

Za razliku od Mektića, koji je i potvrdio da OBA tajno prati grupu ljudi koja, kako kaže, radi protiv ekonomskih interesa BiH, reagovao je hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović. Uvjeren je da ga prisluškuju. Najavljuje istragu o curenju povjerljivih dokumenata OBA-e i optužbi da su prisluškivani i praćeni hrvatski privrednici i političari iz BiH, pa i iz Hrvatske.

"Pogotovo ako neko prokomentira da je za to imao ekonomske ili neke druge prirode, moraćemo dati odgovor. Јa se uopšte ne dvoumim da me neko prisluškuje ili ne prisluškuje kao člana Predsjedništva ili lidera stranke, ali mene to ne opterećuje", rekao je Čović.

Ranije su hrvatski članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH najavljivali da će javno saslušati Osmana Mehmedagića u vezi sa navodima o prisluškivanju hrvatskih funkcionera. S obzirom na to da je smijenjen predsjedavajući Komisije Nikola Špirić, pitanje je ko može da sazove sjednicu.

"Naravno, sada imamo problem sa zajedničkim provjerenstvom za nadzor nad radom OSA. Međutim, mislim da ćemo morati vrlo brzo vidjeti o čemu se radi, jer ako je istina ono štio je objavljeno u listu nama susjedne države ,onda imamo problem", izjavio je Bariša Čolak, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor OBA BiH.

I Darko Babalj, član Zajedničke komisije za nadzor OBA BiH ističe da Komsija treba što prije da zasjeda i da se obavjesti javnost kao što je bilo prošli put kada su prisluškivani srbijanski zvaničnici.

Hrvatski nedjeljnik "Nacional", koji je svojim tekstovima prvi pokrenuo priču o prisluškivanju u režiji OBA-e, objavio je nova dokumenta koja, kažu, potvrđuju njihovu teoriju da se vodi specijalni rat protiv hrvatskog naroda u BiH i same Hrvatske. U zvaničnom saopštenju sa sastanka direktora OBA BiH i SOE o tome nije bilo ni riječi.