latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:11 ⇒ 27/09/2017 | 09:52 | Autor: RTRS

Pronatalitetna politika: Nezaposlenim porodiljama 405 KM mjesečno (VIDEO)

Vlada Republike Srpske predložiće da minimalna plata u Srpskoj bude 405 maraka umjesto sadašnjih 395. Prijedlog Vlade naći će se polovinom oktobra na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske, gdje će se o njemu razgovarati sa predstavnicima radnika i poslodavaca.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Od naredne godine, Vlada Srpske će iz budžeta isplaćivati naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate u trajanju od godinu dana, a za treće dijete godinu i po. Odluka je donesena kao jedna od mjera pronatalitetne politike. Nove mjere pronatalitetne politike Vlade Srpske predviđaju:

- godinu dana penzionog staža za svako rođenje djeteta
- porodiljsku naknadu od 405 maraka mjesečno
- pomoć za opremu novorođenčeta
- 450 i 600 maraka iz Fonda za treće i četvrto dijete

-besplatnu vještačku oplodnja finansiranu iz republičkog i opštinskih budžeta
-subvencionisanje kamata za mlade bračne parove
-besplatni udžbenici za đake prvog i drugog razreda, odlikašima iz višečlanih porodica beslatni udžbenici tokom devetogodišnjeg školovanja
-izgradnja kuća za višečlane porodice

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović naglasila je da su ovim mjearama htjeli da pokažu osjetljivost prema majkama i porodiljama koje nakon što završe svoj porodiljski dopust nemaju gdje da se vrate jer posao nisu imali ni ranije.

"Nakon toga moramo ići dalje, a to će podrazumijevati određene korake za zapošljavanje i majki nakon završenog porodiljskog odsustva”, dodala je Cvijanović.

U udruženju sa četvoro i više djece "Četiri plus" podržavaju Vladinu odluku i traže dodatne pogodnosti za majke. Ističu, natalitet je nacionalno pitanje broj jedan i potrebno je pronaći najbolje rješenje.

S druge strane, u Federaciji BiH ne postoje jedinstvene mjere za cijeli entitet već se pronatalitetne mjere, ako ih i ima, sprovode pojedinačno po kantonima. Iz Udruženja “Zemlja djece” iz Tuzle ukazuju da deset različitih politika utiče na pad nataliteta.

"Tako imamo kantone u kojima porodilje nemaju mogućnost da ostvare bilo kakvu zdravstvenu zaštitu za vrijeme trudnoće i porodiljstva. S druge strane, u pojedinim kantonima žene prodilje nemaju nikakva prava određenih socijalnih naknada za vrijeme prodiljstva”, istakla je Mirsada Bajramović iz Udruženja "Djeca zemlje" iz Tuzle.

Ističu, da se zbog ovakve politike žene u Federaciji BiH teže odlučuju na materinstvo, jer nemaju podršku za vrijeme porodiljskog odsustva. Zahtijevaju uvođenje mjera zaštite i pomoći, kojima se može podstaći rađanje.