latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:41 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

Čović-Novalić: BiH svoje obaveze mora da ispuni sama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem o ključnim temama koje mogu da promijene odnos prema BiH kada je riječ o njenoj spoljnoj politici, odnosno evroatlantskom putu.
Čović i Novalić - Foto: klix.ba
Čović i NovalićFoto: klix.ba

Čović je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Novalićem, rekao da BiH obaveze, koje su ovih dana nekoliko puta usaglašavane sa predstavnicima EU i generalnim sekretarom NATO-a, mora da ispuni sama, uz svu dobru volju i jednih i drugih da pomognu.

"U FBiH moramo da završimo stvari koje u potpunosti `držimo u rukama` i samo je potrebno malo političke volje. Apsolutno sam ohrabren da možemo da imamo Nacrt budžeta FBiH veoma brzo, da FBiH može dati doprinos da dio akciza ide svojim tempom i da u vezi sa Upitnikom nema otvoreno nijedno pitanje", naveo je Čović.

On je istakao da bi time bio dobijen pozitivan ambijent koji je veoma važan za saradnju zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

"Potreban nam je malo viši nivo komunikacije od one koju smo imali posljednjih pola godine, kada smo uglavnom imali nesporazume. Ukoliko bi sve teklo predviđenom pozitivnom dinamikom, kada je riječ o reformskoj agendi, BiH bi za mjeces, do mjesec i po, mogla da posjeti i evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini", naglasio je Čović.

On je najavio da bi u narednih 15 do 20 dana moglo da dođe i do susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom.

Čović kaže da vjeruje da BiH do kraja godine može da aktivira MAP, a da bi se to desilo, odnosi na političkoj sceni, na svim nivoima u BiH, moraju na neki način da budu smireni.

Novalić je rekao da je na sastanku razgovarano i o glavnim problemima u radu Vlade FBiH, i na relaciji oba doma Parlamenta FBiH.

"Čović nas je upoznao šta su to nove politike i prioriteti koji su izraženi od Brisela i Vašingtona. Istakli smo da su nama i Briselu glavni prioritet reformski zakoni kojih ima devet-10, koje smo naveli, i tri su reformska – Zakon o doprinosima, Zakon o dohotku, Zakon o zdravstvu, tri su socijalna i dva boračka", naveo je Novalić.

Na sastanku je razgovarano i o tri infrastrukturna projekta – teremoelektranama, putevima koji su vezani za akcize i putevima koji nisu vezani za akcize.

"Tu je i borba protiv korupcije, a bilo je riječi i o zakonu o državnoj službi. Čović je rekao da su ovo interni prioriteti u skladu sa evropskim putem", istakao je Novalić.

Prema njegovim riječima, glavno pitanje koje je došlo od Čovića bilo je pitanje akciza i budžeta, te Upitnika.

"To su tri glavna pitanja u naredna dva-tri mjeseca i mi ćemo se u skladu sa tim i ponašati", poručio je Novalić.

Izvor: SRNA