latinica  ћирилица
26/09/2017 |  19:17 | Autor: RTRS

Medicinari u Kantonu Sarajevu idu u generalni štrajk

Generalni odbor Sindikata zdravstva Kantona Sarajevo donio je odluku o stupanju u generalni štrajk zdravstvenih radnika 13. oktobra.
KCU Sarajevo - Foto: TANЈUG
KCU SarajevoFoto: TANЈUG

Odluku je donesena nakon što su propali pregovori s poslodavcima. Danas je bio posljednji sastanak u okviru mirovnog savjeta, nakon čega je održana sednica Glavnog odbora ovog sindikata na kojoj je najavljen štrajk.

Edo Selimić, predsjednik kantonalnog Sindikata zdravstva najavljuje da će radnici štrajkovati do ispunjenja zahtjeva u vzi sa plaćanjem satnice i da se ne dira koeficijent kako bi se popravio socijalni status svih zaposlenih u zdravstvu ovog Kantona bez izuzetka. Trenutna satnica u KS za zdravstvene radnike je 2,31 KM, a rade 37,5 sati sedmično. Zakonom je predviđeno da se radi 40 sati sedmično. Na nivou FBiH satnica iznosi 2,35 KM. Poslodavac je ponudio satnicu od 2,50 KM.

Podsjetio je kako je prema novom zakonu koeficijent za minuli rad sa 0,6 smanjen na 0,4 ističući kako poslodavac taj novac ostavlja sebi: Ističe da je regres smanjen za jedan posto od prosjeka u Federaciji.

- Ako specijalista radi rizičnu operaciju i pod mikroskopom ulazi u glavu pacijenta za 1.500 KM neto plate, a to znanje i rad u Njemačkoj može prodati za 10.000 evra, ko je lud da ne ode. Neopremljeni smo, nestimulisani i sami se edukujemo. Boli nas kako se raspoređuje novac, a ima ga - kazao je Selimić.

Zdravstveni radnici će napraviti i brošure koje će dijeliti pacijentima, u kojima će ih informisati u šta se troši njihov novac koji se izdvaja za zdravstvo.

Izvor: Blic