X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
27/09/2017 |  14:05 ⇒ 14:08 | Izvor: RTRS

Simptomi koji najavljuju srčani udar

Uvijek je važno da pratite signale koje vam šalje vase telo, pogotovo kada je reč o kobnim bolestima, poput srčanog udara.
Srce (Foto: Thinkstock) -
Srce (Foto: Thinkstock)

Srčani udar nije iznenada, već se može predvidjeti, a simptomi se javljaju nedjeljama prije.

Muči vas nesanica i stalno osjećate umor.

To može da predstavlja upozorenje da se koronarna arterija suzila u velikoj mjeri. Smanjen dotok krvi u srce dovodi do povećanog rada srčane pumpe, što čini da se osjećamo malaksalo i premorenom, a pritom da ne možemo ni da zaspimo.

Otežano disanje

Ova pojava je sklonija ženskoj populaciji. Poenta je u tome što respiratorni i kardiovaskularni sistem zavise jedan od drugog, pa tako kad srce prima manje krvi, samim tim pluća imaju i manje kiseonika. Otuda kratak dah.

Mišićna slabost i neprijatan osjećaj u grudima

Pošto imamo manji protok krvi, manjak kiseonika, pa samim tim je i cirkulacija krvi sve lošija. Mišići u tim uslovima ne mogu da se kontrahuju. Što se koronarna arterija više sužava, protok krvi postaje neravnomjeran, a sve se to manifestuje u žiganju u predjelu grudi. Kasnije nastaju probadanja, bolovi...

Ako dođete u situaciju da osjetite sve navedene simptome, savetujemo vam da se odmah obratite ljekaru, kako biste spriječili koban ishod!

Izvor: B92, Agencije