latinica  ћирилица
28/09/2017 |  15:15 ⇒ 29/09/2017 | 08:33 | Autor: RTRS

Trovanje gljivama: U UKC Banjaluka nema životno ugroženih (VIDEO)

Zbog trovanja gljivama u proteklih pet dana u Srpskoj ljekarsku pomoć zatražilo je 27 pacijenata. Na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetsko- kliničkog centra u Banjaluci zbrinuti su pacijenti iz Gradiške, Čelinca, Prnjavora, Kozarske Dubice, Banjaluke i Laktaša. Na liječenju je zadržano njih 16.
Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske - Foto: Screenshot
Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike SrpskeFoto: Screenshot

Najteži slučaj trovanja zabilježen je kod pacijentkinje iz Prijedora koja je bila životno ugrožena i dovezena u stanju kome. U gradišku bolnicu primljeno je osam pacijenata zbog trovanja gljivama, od kojih su dva, sa težim simptomima.

Najteži pacijenti upućeni su na Kliniku za anesteziju i reanimaciju Univerzitesko-kliničkog centra u Banjaluku.

"Došli su u stanje kome i nisu imali nikakav svjestan kontakt. Morali su biti stavljeni na mehaničku ventilaciju , odnosno na vještačka pluća", rekao je prof. dr sc. med. Peđa Kovačević, pulmolog - intenzivista, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehiruške grane.

Poslije hospitalizacije teški pacijenti su se oporavili i nisu više životno ugroženi. Na liječenju u Banjaluci zadržano ih je još šestoro, a ostali su otpušteni na kućno liječenje. Osim što su dostupne u prirodi, gljiva ima i na policama pijaca u nekontrolisanoj prodaji.

Poznavaoci gljiva pozivaju na oprez. Kažu da često ljudi pronađu u šumi gljivu koja lijepo izgleda, međutim nisu svjesni koliko, zapravo, takve gljive mogu biti opasne.