latinica  ћирилица
28/09/2017 |  18:01 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Izbjegavajte ove namirnice ako ste prehlađeni!

Svi znaju da se, kada smo bolesni, od toplog čaja ili vruće supe osjećamo puno bolje, ali postoje određene namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade, već mogu dodatno pojačati simptome.

Evo šta ne biste smjeli jesti/piti ukoliko ste prehlađeni:

1. Kupovni voćni sokovi

Iscijeđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom tijelu prijeko potrebni, ali to ne vrijedi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne stanice i "kradu" vitamine iz tijela te samim time sleb imunitet.

2. Mliječni proizvodi

Iako mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

3. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za tijelo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnih kiselina koje su teško probavljive, te mogu značajno poremetiti probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

4. Kafa

Kada smo bolesni, trebali bismo pojačati unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak omiljenog crnog napitka djeluje kao vrlo snažan diuretik, što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

5. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu iritirati bolešću već oštećenu sluznicu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno naranča te paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscijedite i pomiješajte s toplim napitkom i medom.

6. Alkohol

Baš kao i kafa, alkohol "tjera" tečnost iz tijela i samim tim može dovesti do dehidracije, a miješanje alkohola i nekih lijekova može smanjiti njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamijenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

Izvor: Agencija