latinica  ћирилица
28/09/2017 |  19:26 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Urađena DNK operacija na embrionima

Precizna "hemijska operacija" obavljena je na ljudskim embrionima kako bi se otklonile bolesti, rekli su kineski hirurzi za Bi-Bi-Si.
DNK (Foto:http:ocdn.eu) -
DNK (Foto:http:ocdn.eu)

Tim sa Univerziteta "Sun Јatsen" koristio je tehniku baznog uređivanja DNK kako bi ispravili pojedinačnu grešku u tri milijarde "slova" ljudskog genetskog koda.

Oni su izmijenili laboratorijski uzgojene embrione kako bi otklonili beta-talasemiju, bolest krvnih sudova.

Kineski stručnjaci su objasnili da bi takvom metodom jednog dana mogle da se tretiraju naslijeđene bolesti.

Bazno uređivanje mijenja fundamentalne gradivne dijelove DNK, odnosno njegove četiri baze: adenin, citozin, guanin i timin, koji se označavaju sa njihovim početnim slovima - A, C, G i T.

Sve instrukcije za razvoj i funkcionisanje ljudskog tijela zapisane su u kombinacijama ove četiri nukleobaze.

Potencijalno po život opasno oboljenje beta-talasemija izazvana je jednom promjenom na jednoj nukleobazi u genetskom kodu - što je poznatije kao genetska mutacija.

Kineski tim je preuredio genetski kod i ispravio mutaciju. Prije zahvata, skenirali su DNK i pronašli grešku i ispravili G u A.

Đunđiju Huang, jedan od istraživača, rekao je za Bi-Bi-Si da je ovo prvi put da je demonstrirana mogućnost izliječenja genetskih bolesti kod ljudskih embriona pomoću baznog uređivanja.

Objasnio je da njihova studija otvara potpuno nove puteve za liječenje pacijenata i sprečavanje da se bebe rode sa beta-talasemijom ili nekom drugom naslijeđenom bolešću.

Uređivanje nukleobaza je napredni oblik genetskog uređivanja, poznatog kao "Crispr", kojim je već načinjena revolucija u nauci.

Genetsko uređivanje razbija strukturu DNK, a kada tijelo pokuša da je popravi "kvar", ono deaktivira jedan dio instrukcija, poznatih kao gen. Tada se javlja prilika da se ubaci nova genetska informacija.

Izvor: RTS