latinica  ћирилица
29/09/2017 |  13:37 ⇒ 14:24 | Autor: RTRS

Mitropolit Hrizostom u posjeti Istočnom Sarajevu

Srpska pravoslavna crkva i Mitropolija dabrobosanska važan su stub ostanka i opstanka srpskog naroda, zaključeno je na današnjem sastanku mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i predstavnicima Gradske uprave.
Istočno Sarajevo: Sastanak Hrizostoma i Vukovića - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Sastanak Hrizostoma i VukovićaFoto: SRNA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom rekao je da je čin ustoličenja bio važan događaj za Crkvu, Sarajevo i pravoslavne vjernike i da je pred njim veliki posao na duhovnoj obnovi i objedinjavanju srpskog naroda oko svih velikih vrijednosti - duhovnih, nacionalnih i kulturnih.

Mitropolit Hrizostom podsjetio je na svog prethodnika mitropolita Nikolaja, za kojeg je rekao da je mnogo učinio za Istočno Sarajevo i cijelu Eparhiju, a posebno premještanjem Bogoslovije Sveta tri jerarha sa Divčibara u Foču i otvaranjem duhovne akademije, koja je prerasla u fočanski Bogoslovski fakultet.

Vuković je nakon sastanka sa mitropolitom Hrizostomom u Administrativnom centru grada Istočnog Sarajeva istakao da je razgovarano i o konkretnim stvarima, kao što su određene lokacije i objekti koji su u vlasništvu Mitropolije dabrobosanske, a čiji status treba da bude rješavan u narednom periodu. Kao primjer naveo je objekat SPC koji se nalazi u krugu nekadašnje kasarne "Slaviša Vajner Čiča" u Istočnom Sarajevu. Prema njegovim riječima, razgovarano je i o izgradnji započetih crkava na području grada, među kojima je i Saborni hram na Palama.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić, te predsjednik Skupštine grada Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić i potpredsjednik Skupštine Vinko Radovanović.

Izvor: SRNA