latinica  ћирилица
29/09/2017 |  14:13 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Dačić i Lavrov: Dijalog predsjednika jača saradnju u svim oblastima

Dijalog zasnovan na povjerenju predsjednika Srbije i Rusije pomaže da se razvija saradnja u svim oblastima između dvije države, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.
Sergej Lavrov i Ivica Dačić (foto: © Sputnik) -
Sergej Lavrov i Ivica Dačić (foto: © Sputnik)

Lavrov je istakao da su predsjednici Rusije i Srbije redovno u kontaktu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

On je podsjetio da se prije nekoliko dana u Njujorku, u UN, susreo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je potvrdio sve dogovore postignute na najvišem nivou, te da je konstantovano da se oni realizuju.

Lavrov je naveo da će iduće godine Srbija i Rusija zajedno obilježavati godišnjnice vezane za događaje i bitke u Drugom svjetskom ratu.

Šef ruske diplomatije je izrazio zadovoljstvo susretom sa Dačićem, navodeći da je Moskva zadovoljna odnosima sa Beogradom, koji se razvijaju uzlazno u svim pravcima.

On je napomenuo da će sljedeće sedmice u ruskom gradu Tuli biti održano zasjedanje Međuvladine komisije za vojno-tehničku saradnju, a da se početkom oktobra očekuje posjeta predsjednika Skupštine Srbije Maje Gojković Sankt Peterburgu i učešće na redovnom zasjedanju Međuparlamentarnog savjeta.

"Naši saradnici, kao i saradnici naša dva ministarstva u redovnom su kontaktu. Mi tijesno sarađujemo u UN i solidarno glasamo za najvažnije rezolucije Generalne skupštine UN tako da mislim da se među nama sve odvija onako kako treba, ali vidjećemo šta se još može uraditi", naglasio je Lavrov.

On je dodao da predstoji održavanje sjednica Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, u kojoj je Dačić kopredsjedavajući.

Lavrov je istakao da je rad ove komisije veoma efikasan i da trgovinska razmjena između dvije zemlje stabilno raste.

Dačić, koji kopredsjedava srpsko-ruskom Međuvladinom komisijom za ekonomsku i trgovinsku saradnju, danas će razgovarati i s ruskim kopredsjednikom te komisije Dmitrijem Rogozinom.

Izvor: SRNA