latinica  ћирилица
29/09/2017 |  16:17 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Svjetski dan srca obilježen u Srpskoj (VIDEO)

Svjetski dan srca koji se ove godine obilježava pod motom "Podijelimo znanje i iskustvo" obilježen je i u gradovima Srpske.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

U Bijeljini su organizovani besplatni pregledi za građane.

Građani su pokazali veliku zainteresovanost za besplatne preglede koji su se mogli obaviti na nekoliko punktova u gradu na kojima im je mjeren krvni pritisak, uz procjenu kardiovaskularnog rizika. Svjesni su da su kardiovaskularna oboljenja na listi vodećih i najčešći uzrok smrtnosti.

Kardiovaskularna oboljenja danas poprimaju razmjere epidemije i zauzimaju prvo mjestu u ukupnom morbiditetu i mortalitetu. Zato je neophodno promijeniti način života, uvesti pravilnu ishranu i fizičke aktivnosti.

- Moraju se blagovremeno raditi kontrole krvnog pritiska i masnoće, jer su to faktori rizika na koje mi možemo da utičemo i pomognemo svom srcu - kaže prim. dr Milica Lovrić, šef Kardiologije u bolnici "Sveti Vračevi" iz Bijeljine.

Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Srpskoj, navodi da u svijetu svake godine oko 17,5 miliona ljudi umire od kardiovaskulasrnih bolesti.

U Srpskoj godišnje umre oko 14.000 ljudi, a od tog broja oko 48 odsto umrlih je od kardiovaskularnih bolesti. U Univerzitesko kliničkom centru svaki dan se usvajaju nove vještine i metode kojima se liječe pacijenti.

- Cilj svih nas, i zdravstvenih radnika i cjelokupnog društva, je da krenemo sa prevencijom u najranijem životnom dobu - ističe resorni ministar Dragan Bogdanić.

Promjenom životnih navika i zdravijim načinom života mogu se produžiti produktivne godine, smanjiti troškovi liječenja i ekonomske posljedice.