latinica  ћирилица
29/09/2017 |  16:52 | Autor: RTRS

Važna vijest za dijabetičare: Hljeb čuvajte za kraj!

Rezultati novog istraživanja pokazuju da je hljeb namirnica koju bi trebalo sačuvati za posljednji obrok u toku dana kako bi se šećer držao pod kontrolom.
Hljeb - Foto: ilustracija
HljebFoto: ilustracija

Naučnici su dokazali da ostavljanje hljeba, krompira i paste za posljednji obrok pomaže da se šećer održava u kontroli nakon jela.

"Ako ugljene hidrate jedete tek na kraju dana, to je dobra strategija da regulišete nivo glukoze nakon jela. Svi znamo da dijabetičari treba da unose manje ugljenih hidrata u toku dana, ali nekima je teško da poštuju ovaj savjet", kaže Vejl Kornel, jedan od istraživača.

Naučnici su do ovih podataka došli tako što su testirali šesnaestoro ljudi sa dijabetesom tipa dva koji su jeli isto jelo u tri različita perioda. Ispostavilo se da su rezultati šećera u krvi bili najbolji kada su ugljene hidrate ostavili za kraj, te da je šećer bio niži nego kada su prvo konzumirali ovaj obrok.

Dijabetes tipa dva nije nimalo naivno stanje, budući da može dovesti do srčanih problema, sljepila, bolesti bubrega i amputacije nogu. Kontrolisanje šećera u krvi je najbolji način da se smanji rizik od komplikacija.

Izvor: B92