latinica  ћирилица
01/10/2017 |  18:13 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Sjećanje na desetine hiljada ubijenih u Јajincima (VIDEO)

Malo je naroda u svijetu koji su kao Srbi doživjeli tako velika stradanja, poput onog u Јajincima, jednoj od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi u Drugom svjetskom ratu. To je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio, na komemorativnom skupu, posvećenom očuvanju sjećanja na desetine žrtava brutalno likvidiranih na tom mjestu.
Sjećanje na desetine hiljada ubijenih u Јajincima - Foto: RTRS
Sjećanje na desetine hiljada ubijenih u ЈajincimaFoto: RTRS

Јajinci su bili jedno od najvećih stratišta na Balkanu, na kojem su nacisti ubili više od 60.000 Srba, Јevreja, Roma i antifašista. Nemamo pravo da zaboravimo, ali moramo da oprostimo, gledamo i investiramo u budućnost, zbog naše djece, poručio je predsjednik Srbije. 

"To nam je zadatak, najvažniji pred nama, i najvažniji pred njima čiji prah ovde leži – da investiramo u život, da investiramo u dogovore, da investiramo u razumijevanje, da investiramo u mir i u onaj rad koji taj mir obezbijeđuje", istakao je Vučić.

Ponoseći se antifašističkom prošlošću, Srbija piše stranice suverene zemlje koja ne želi ništa tuđe, ali koja nikome neće dati ono što pripada srpskoj državi i narodu, kaže Vučić. Preživjeli logoraš Slavko Milanović kaže da zločinci nisu pravili razliku između mladih i starih, bolesnih i tek rođenih, utrkujući se u zvjerstvima. 

"Zbog toga se moramo sjećati svake žrtve fašizma i podsećati na sva sredstva za uništavanje ljudske civilizacije, da bi se sprečili ponavljanje zla , ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo", istakao je predsjednik Udruženja logoraša i potomaka "Јasenovac" Slavko Milanović.

 Ministar Petar Đokić kaže da je za Vlade Srpske i Srbije od izuzetnog značaja dostojanstveno njegovanje sjećanja na nevino stradale žrtve u Drugom svjetskom ratu. 

"Posebno imajući u vidu koliko je srpski narod bio izložen tada velikom stradanju na cijelom prostoru bivše Јugoslavije samo zato što smo bili pripadnici srpskog naroda i što smo se odvažili i imali toliko hrabrosti da pokrenemo jedan veliki narodni pokret u borbi za slobodu protiv fašizma", dodao je Đokić.

 Uz visoke državne zvaničnike i potomke žrtava, skupu u Јajincima prisustvovale su diplomate više od 20 zemalja.