X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
02/10/2017 |  09:05 ⇒ 09:12 | Izvor: RTRS

Beba preživjela abdominalnu trudnoću

U Sibiru je rođena beba koja je začeta prirodnim putem, ali se razvijala van materice. Bebu su nazvali Veronika, ime koje znači "ona koja nosi pobjedu", što je u potpunosti zaslužila.
Beba (Foto: Ilustracija/Promo) -
Beba (Foto: Ilustracija/Promo)

Tridesetjednogodišnja majka, koja je željela da ostane anonimna, kao izbjeglica iz pokrajine Donbas u Ukrajini, završila je u Sibiru i tokom cijele trudnoće nije otišla na pregled.

Ipak, njena beba uspjela je da preživi abdominalnu trudnoću, u vodenjaku van maternice. Osim male Veronike, do sada je zabilježeno samo 12 takvih slučajeva u svijetu.

Majka i otac Veronike odlučili su da sačekaju porođaj kod kuće. U početku je sve bilo kako treba, žena je osjećala sve jače i češće kontrakcije, pripremala se za porođaj, a onda su kontrakcije naglo prestale.

Par je tada odlučio da zatraži pomoć ljekara, gdje je trudnicu na kraju operisao tim od čak 10 ljekara. Operacija je bila složena i vrlo rizična, ali su preživjele i majka i beba.

- Shvatili smo da je operacija bila uspješna kada je beba počela da plače - rekao je doktor Marat Žažijev, jedan od ljekara koji je porodio pacijentkinju.

Izvor: SRNA