X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
02/10/2017 |  14:06 | Izvor: RTRS

Bademima umirite gorušicu

Gorušica se može opisati kao gorući osjećaj u grudima i grlu. Nastaje kada se želudačna kiselina iz stomaka vrati u jednjak i stvara osjećaj peckanja u grudima, odnosno kiselosti u ustima.
Badem (Foto: Thinkstock) -
Badem (Foto: Thinkstock)

Sama po sebi, gorušica nije opasna, ali ukoliko se često ponavlja može da bude jako neprijatna. Pojedini prirodni lijekovi mogu da budu od koristi i da posluže kao "prva pomoć".

1. Soda bikarbona je baza koja neutrališe želudačnu kiselinu. Pokazala se ljekovitom na mnogim poljima i predstavlja prirodni lijek za mnoge probleme, naročito kada se radi o varenju hrane.

2. Žvakaća guma može da bude efikasana jer stimuliše proizvodnju pljuvačke i ubrzava ispiranje viška kiseline. Nije prirodan lijek, ali je lako dostupno i efikasano rješenje.

3. Bademi i lješnici se često preporučuju kod problema sa gorušicom. Oni ne treba da zamijene obrok, već je dovoljno da pojedete od tri do četiri badema svakog put kada osjetitete tegobe.

4. Čajevi od kamilice ili nane poznati su po umirujućem dejstvu na cijeli organizam, pa samim tim i na organe za varenje.

Ukoliko vam ništa od ovog ne pomogne, postoji mogućnost da je riječ o manjku želudačne kiseline. Naime, kada vašem tijelu nedostaje kiselina, ono dobija signal da može da opusti "želudačni poklopac". Dodatna kiselina u tom slučaju može da riješi problem i pomogne da se taj mišić stegne. Ukoliko kašiku jabukovog sirćeta pomiješate sa čašom vode, možete osjetiti olakšanje i riješiti problem gorušice.

Izvor: Večernje novosti