latinica  ћирилица
02/10/2017 |  17:07 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Predsjednik Grčke obratio se skupštini Srbije

Predsjednik Grčke Prokopios Pavlopulos obratio se danas Skupštini Srbije i istakao da je grčko-srpska saradnja zasnovana na borbi za dva velika ideala - slobodu i nezavisnost dva naroda, što je posebno značajno u ovo osjetljivo vrijeme za Evropu i svijet, a posebno za region Balkana.
Beograd - Vučić i Pavlopulos, konferencija za novinare - Foto: SRNA
Beograd - Vučić i Pavlopulos, konferencija za novinareFoto: SRNA

- Tako su počeli da se razvijaju naši odnosi i tako je Grčka stala uz Srbiju kada joj je bila potrebna - rekao je Pavlopulos u govoru u Skupštini, kome je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je podsjetio da se ove godine obilježava 150 godina od potpisivanja sporazuma o prijateljstvu i saradnji Srbije i Grčke i istakao da dvije zemlje i danas imaju zajednički put na Balkanu, koji je važno područje za Evropu.

- Mi to znamo i moramo biti svjesni vizije koju imamo, jer je ona iznad nas samih kao naroda. Zato danas sarađujemo imajući u vidu velike vrijednosti i ciljeve - sarađujemo u cilju bezbjednosti, stabilnosti, međunarodnog legitimiteta, posebno u našem regionu i to su osnovi na kojima se zasniva saradnja - rekao je Pavlopulos.

Ocijenio je da region Balkana treba da bude područje stabilnosti, bezbjednosti i poštovanja međunarodnog legitimiteta.

Pavlopulos je zahvalio na ukazanoj časti da se obrati u Skupštini Srbije i naveo da je govorio bez formalnosti uz poštovanje koje priliči velikom srpskom narodu koji sada vodi borbu kako bi zaštitio svoj interes, istoriju i perspektivu za priključenje velikoj evropskoj porodici.

On je ukazao da se do svih rješenja mora doći poštujući međunarodno pravo koje se ne smije selektivno primjenjivati, kao i evropske vrijednosti i pravila.

Izvor: SRNA