latinica  ћирилица
02/10/2017 |  19:04 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Nova trasa autoputa udvostručila promet na naplatnim kućicama (VIDEO)

Nakon svečanog otvaranja dionice autoputa "9. januar", nove kilometre danas testiraju i građani.
Autoput - Foto: RTRS
AutoputFoto: RTRS

Zato se rekordi bilježe i na naplatnim kućicama, gdje je promet samo tokom jučerašnjeg dana bio duplo veći.

Dio vozača, ipak, pokušava da izbjegne plaćanje putarine. Istražili smo da li im se to isplati.

Brže do cilja, uz bolje uslove za vožnju – tako građani ocjenjuju novih deset kilometara auto-puta "9. januar" od Mahovljana do Drugovića.

Dalje se već nastavlja, i to prema Prnjavoru kako bi se na proljeće naredne godine uvezao kompletan auto-put "9. januar". U Autoputevima Srpske kažu - puštanje u rad nove dionice za manje od 24 sata pokazalo je dobre rezultate.

- Broj vozila, ako se gleda presjek po satima, sa zadovoljstvom mogu reći i preko 50% više vozila imamo za početak. Јoš ne možemo da uporedimo nekakve cifre na nivou 24 sata, naglasio je Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Mnogobrojne su prednosti puštanja u rad nove dionice auto-puta, prvenstveno jer se u upotrebu vraća Mahovljanska petlja, kao jedan od najvećih objekata u Republici Srpskoj, čime se omogućava kontinuiran tranzitni saobraćaj po autoputu od Gradiške do Drugovića, u dužini od oko 40 kilometara. Јutarnje i poslijepodnevnie gužve u centru Laktaša, kojima smo svjedočili prethodnih mjeseci, sada bi trebale postati prošlost.

Naplata putarine, ipak je najveća nedoumica građana. Nadležni se nadaju da će bez obzira na putarinu, po kiši ili snijegu, građani izabrati novu dionicu kako bi se izbjegle oštre krivine na starom putu u Tutnjevcu. Na ulazima u Laktašima i Drugovićima, naplata se trenutno ne vrši.

- Vozila koja iz Prnjavora idu za Banjaluku ili iz Banjaluke za Prnjavor auto-putem prolaze kroz Јakupovce i plaćaju 2,5 KM putarine. Јedino vozila koja ulaze i izlaze u Drugovićima i Laktašima ne plaćaju, napominje Topić.

Kompletan sistem trebalo bi da bude uvezan puštanjem u rad preostalih 25 kilometara do Prnjavora. Mnogi vozači, kako bi izbjegli plaćanje putarine, i sada radije biraju gužvu kroz Laktaše.

Budu li se stvarale velike kolone, naplata bi zbog toga mogla početi i prije proljeća na ulazima u Laktašima i Drugovićima.