latinica  ћирилица
02/10/2017 |  20:41 | Autor: RTRS

Antibiotici ne liječe ni prehladu ni grip

Farmaceut Irena Mitrović iz Apotekarske ustanove "Beograd" rekla je za RTS da ni prehladu ni grip ne možemo liječiti antibioticima. Antibiotici se koriste za liječenje ili sprečavanje isključivo bakterijskih infekcija.

Najprepisivaniji lijekovi djeci, u posljednje tri godine, bili su antibiotici, a najnovija istraživanja su pokazala da čak polovina nije bila neophodna u terapiji.

Dva upozorenja - Srbija troši pet puta više antibiotika nego zemlje u Evropskoj uniji, 12 bakterija koje predstavljaju najveću prijetnju zdravlju, postale su otporne na većinu antibiotika. 

Farmaceut Irena Mitrović iz Apotekarske ustanova "Beograd" rekla je za RTS da građani dolaze bez recepata za antibiotike, kako kreće sezona prehlada. 

"Antibiotici liječe isključivo bakterijske infekcije, ili se koriste za sprečavanje neke bakterijske infekcije. Ni prehladu ni grip ne možemo liječiti antibioticima", istakla je Mitrovićeva. 

Kako kaže, ljekar je taj koji će preporučiti koji antibiotik da se koristi, kada, u kojoj dozi i koliko dugo. Uloga farmaceuta je tu da savjetuje kako se antibiotik koristi, da upozori na moguće alergijske reakcije, na interakcije sa brojnim drugim lekovima, na interakcije sa hranom.

Uz pravilnu upotrebu i savjete farmaceuta razvoj rezistencije se može smanjiti.

"U onom trenutku kada nam je potreban antibiotik mi nećemo imati adekvatan baš zbog razvoja otpornosti", kaže Mitrovićeva.

"U državnim apotekama antibiotik bez recepta se ne može dobiti", zaključila je Mitrovićeva.

Izvor: RTS