X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
03/10/2017 |  08:29 ⇒ 08:32 | Izvor: RTRS

Zašto muškarci posjećuju saunu?

Odlazak u saunu ima nekoliko beneficija za zdravlje. Osim što izbacujete toksine iz tijela i oslobađa od stresa, stručnjaci tvrde da smanjuje i pritisak i rizik od srčanih oboljenja.
Muškarci, posećujte saunu, postoji dobar razlog za to... (Foto: Thinkstock) -
Muškarci, posećujte saunu, postoji dobar razlog za to... (Foto: Thinkstock)

Kako se navodi u istraživanju Univerziteta Eastern Finland, sobe ispunjene parom pomažu u širenju krvnih sudova zbog čega dolazi do oslobađanja stresa i smanjenja pritiska koji je jedan od glavnih uzročnika srčanih oboljenja koje opet dovode do smrti.

Od hipertnezije, odnosno visokog pritiska, pati oko 75 miliona ljudi širom svijeta. Do 22. godine oko 15,5 odsto muškaraca ima dijagnostifikovanu hipertenziju.

U ovoj studiji učestvovao je 1.621 muškarac srednjih godina. Svi su imali pritisak ispod 140/90 što se smatra znakom hipertenzije. Podijeljeni su u tri grupe: oni koji su išli u saunu jednom nedjeljno, grupa koja je išla 2-3 puta nedjeljno i grupa koja je išla četiri puta nedjeljno.

Kod muškaraca koji su išli u saunu 2-3 puta nedjeljno smanjen je rizik od hipertenzije za 24 odsto, dok kod onih koji su išli četiri puta nedjeljno taj rizik je smanjen za 46 odsto.

Stručnjaci su rekli da se tokom boravka u sauni temperatura tijela poveća za dva stepena što uzrokuje vazodilataciju krvnih sudova, tj. širenje. Redovni boravak u sauni poboljšava i funkciju unutrašnjeg sloja krvnih sudova koje što pozitivno utiče na pritisak.

Pritisak se smanjuje tokom boravka u sauni i zbog opšte relaksacije tijela i uma.

Izvor: B92